Контракти.ua

484  —  26.08.22
З листопада наркотичні лікарські засоби в аптеках відпускатимуть за е-рецептом
З листопада наркотичні лікарські засоби в аптеках відпускатимуть за е-рецептом

Із листопада 2022 року наркотичні (психотропні) лікарські засоби в аптеках почнуть відпускати за електронним рецептом.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Зазначається, що в Україні спрощується доступ до необхідних лікарських засобів пацієнтам, які потребують складного лікування відповідно до медичних показань, а також додатково посилюється контроль за відпуском з аптек ліків, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини.

"Запуск електронного рецепта на наркотичні (психотропні) лікарські засоби відбудеться в листопаді цього року", - йдеться в повідомленні.

Також передбачається перехідний період для медичних закладів. Лікарі закладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я, повинні будуть призначати ці ліки за електронними рецептами. А в разі відсутності підключення до ЕСОЗ – за паперовими з використанням спеціальних рецептурних бланків форми № 3.

Водночас для відпуску таких препаратів за е-рецептом аптечні заклади, що мають відповідну ліцензію на відпуск наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, повинні обов’язково зареєструватися в ЕСОЗ ( Електронна система охорони здоров’я).

Так, із випискою електронного рецепта пацієнту надходитиме смс із номером рецепта та унікальним кодом погашення, які він має повідомити фармацевту в аптеці для отримання препаратів, призначених рецептом.

«Наркотичні препарати за електронним рецептом – ще один крок у цифровізації медичної сфери. І цей крок спрямований першочергово на покращення доступу до ліків, які полегшують самопочуття пацієнтів зі складними захворюваннями. Також, як і е-рецепт на антибіотики, це є черговим етапом на шляху євроінтеграції України та забезпечення контрольованості відпуску рецептурних ліків», – сказала заступниця міністра охорони здоров’я з цифрового розвитку Марія Карчевич.

Таким чином, з листопада в Україні запрацює другий етап впровадження електронного рецепта на відпуск рецептурних препаратів. Наступний крок – впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати – очікується в 2023 році.

Статьи по теме
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році

У 2024 році перелік ліків, які можна придбати за електронним рецептом, розширили. Тому тепер українці матимуть доступ і до інших категорій препаратів.
30.12.23 — 407

Лікарям заборонять «рекомендувати» певні ліки
Лікарям заборонять «рекомендувати» певні ліки

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності».
24.11.23 — 370

В Україні нема дефіциту ліків
В Україні нема дефіциту ліків

Під час війни, яку розв'язала Росія, в інформаційному просторі часто поширюються фейки та пропаганда ворога. Нещодавно українці отримали на електронні скриньки листи про нібито дефіцит ліків в аптеках та закликом користуватися народними засобами. Листи надсилалися ніби-то від МОЗ.
22.11.23 — 337