Контракти.ua

417  —  16.08.22
Частка непрацюючих кредитів у банках зросла до майже 30%
Частка непрацюючих кредитів у банках зросла до майже 30%

У банківському секторі України частка непрацюючих кредитів за квітень-червень 2022 року збільшилася до 29,7%.

Про це йдеться в Огляді банківського сектору НБУ.

"Банки розпочали визнання непрацюючих кредитів корпоративного сегмента, водночас у роздрібному – зростає рівень покриття працюючого портфеля резервами. Отже, обсяг непрацюючих кредитів почав зростати вперше за тривалий час: їхній рівень підвищився за ІІ квартал на 2.6 в. п. до 29,7%", - йдеться в огляді банківського сектору.

У Нацбанку зазначають, що чисті активи банків за ІІ квартал зросли на 3,3% і наблизилися до довоєнного рівня. Водночас динаміка кредитного портфеля була нерівномірною. Чисті гривневі корпоративні кредити за квартал зросли на 5,3%, натомість валютні – знизилися на 7,2% у доларовому еквіваленті. Зростання корпоративного гривневого кредитування відбувалося виключно за рахунок державних банків – близько +30% за квартал.

Чистий роздрібний кредитний портфель скоротився за ІІ квартал на 11,1% як за рахунок зменшення обсягів кредитування, так і через зростання резервів. Під час воєнного стану позики надавалися лише на поточні потреби клієнтів, натомість в іпотечному сегменті та на купівлю авто кредитування майже зупинилося.

У Нацбанку запевняють, що банківський сектор залишався операційно прибутковим, попри воєнні дії, зокрема завдяки скороченню витрат. Складові операційного доходу повільно відновлюються. Однак, суттєві відрахування в резерви під очікувані внаслідок війни втрати зумовили його збиток у розмірі 4,5 млрд грн у ІІ кварталі, 4,6 млрд грн – з початку року. Кількість збиткових за квартал банків становила 24 установи.

Втрати від реалізації кредитного ризику зростатимуть і надалі. Фінустанови поступово визнають кредитні збитки та відображають вплив негативних подій – втрату доходів, руйнування активів та заставного майна, погіршення платоспроможності позичальників – на якість портфеля.

Національний банк спонукає банки оцінювати кредитні збитки своєчасно, повною мірою відображати вплив негативних подій на якість активів і за можливості проводити виважені реструктуризації, які сприятимуть нормалізації боргового навантаження позичальників та підвищать стійкість банківського сектору.

Статьи по теме
МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%
МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%

Міжнародний валютний фонд очікує, що показник економічного зростання України за підсумками нинішнього року становитиме 3,2%, а наступного року - зросте до 6,5%.
16.04 — 168

Доходи українців почали відновлюватися – Світовий банк
Доходи українців почали відновлюватися – Світовий банк

Доходи українців почали відновлюватись у 2023 році. Проте більшість громадян заявляють про погіршення фінансового стану.
12.04 — 146

Українці можуть отримати надбавку 20% надбавки до пенсії
Українці можуть отримати надбавку 20% надбавки до пенсії

Жителі певних регіонів та переселенці можуть отримати спеціальну надбавку до своєї пенсії. Ця можливість доступна для мешканців гірських населених пунктів, а також для тих, хто стикається з недостатньо розвинутими галузями протягом певних місяців проживання.
12.04 — 146