Контракти.ua

960  —  16.08.22
В Україні воює шість основних російських угруповань, - ISW
В Україні воює шість основних російських угруповань, - ISW

Інститут вивчення війни виділяє шість основних географічних угруповань російських військ та інших підконтрольних Росії сил - ПВК і "ЛДНР". При цьому підкреслюється, що жодна з цих угруповань не однорідна за своїм складом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ISW.

  1. Північний схід Харківської області: "як мінімум частково" війська Західного військового округу. Військ для великого наступу тут недостатньо.
  2. Лінія Ізюм-Слов'янськ: переважно "добровольчі" батальйони (неповні вже після початку повномасштабного вторгнення), а також деякі частини Східного військового округу. Оскільки "добровольчі" батальйони слабо навчені і в основному не дотягують до штатної чисельності, цей напрямок для російського командування не пріоритетно, робить висновок ISW.
  3. Ділянка Сіверськ-Лисичанськ: частини Центрального військового округу, доповнені деякими частинами самопроголошених "республік". Командувачем цим об'єднанням ISW називає командувача військами ЦВО генерал-полковника Олександра Лапіна. На цій ділянці оголошена російським командуванням "Оперативна пауза" Закінчилася, війська відновили спроби наступу.
  4. Бахмут: "ПВК Вагнера", також окремі частини Західного військового округу і "ЛНР". Бійці "Вагнера" брали участь у більшості недавніх захоплень на цій ділянці, зокрема у взятті Вуглегірської ТЕС. Штаб "Вагнера" розміщується, як повідомляють, в Попасній в 40 км на північний схід від Бахмута, саме цей об'єкт піддався обстрілу з HIMARS в неділю, як повідомляли ЗМІ з обох сторін.
  5. Авдіївка-Донецьк: частини "ДНР"
  6. Південь: тут сама неоднорідне угруповання. Основу російських військ в Запорізькій і Херсонській областях спочатку становили частини Південного і військового округу. Але в очікуванні українського контрнаступу сюди перекинули частини Східного військового округу, повітряно-десантних військ і Росгвардії. Сама ця неоднорідність може представляти додаткову складність для російського командування.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що боротьба на півдні України дає хороші новини про знищення сил і засобів російської армії.

Статьи по теме
Україна очікується у значно покращеному оперативному положенні до червня 2024 року, - ISW
Україна очікується у значно покращеному оперативному положенні до червня 2024 року, - ISW

Україна, ймовірно, буде у значно покращеному оперативному становищі до червня 2024 року, незважаючи на затримки із прибуттям американської допомоги щодо безпеки на лінію фронту.
22.04 — 215

Розвиток оборонної бази України підтримає потреби скорочення західної допомоги, - ISW
Розвиток оборонної бази України підтримає потреби скорочення західної допомоги, - ISW

Розвиток оборонної промисловості України підтримає потреби та дозволить знизити залежність від західної допомоги. Але Росія всіляко намагається перешкодити цьому.
15.04 — 329

ЗСУ не зможуть захиститися від російського наступу, якщо США перестануть допомагати, - ISW
ЗСУ не зможуть захиститися від російського наступу, якщо США перестануть допомагати, - ISW

Російські війська, навіть погано оснащені, зможуть проводити наступ, якщо США затримуватимуть або не надаватимуть військову допомогу Україні.
15.04 — 168