Контракти.ua

712  —  07.08.22
Назад в СРСР: у Росії знову відкриють "Берізки" для обраних
Назад в СРСР: у Росії знову відкриють

Росія впевнено скочується у часи СРСР і планує відкрити спеціальні магазини по типу "Берізки" - для обраних. Простим росіянам в ці магазини вхід буде заборонений, а потрапити туди зможуть тільки консули, дипломати та чиновники.

Про це повідомила російська "Парламентська газета". Пише rbc.ua.

Європейські компанії, фірмові магазини та найбільші бренди масово залишають Росію. Ввезення багатьох товарів тепер під санкціями, а ціни злетіли просто до космічних рівнів.

І тут російський уряд придумав черговий хід - відкрити магазини безмитної торгівлі для обраних. Тобто, отоварюватися там зможуть тільки дипломати, чиновники, консули, співробітники міжнародних організацій та їх сім'ї.

Поки планується відкрити два таких магазини - в Москві й Санкт-Петербурзі. Працювати вони будуть в режимі duty-free. Продавати там будуть алкоголь, тютюн, парфумерію, косметику, ювелірні прикраси, смартфони, годинники та кондитерські товари.

Повідомляється, що ці торгові точки дадуть можливість дипломатам купувати вільно товари, які не можна ввезти в Росію або там купити.

Покупки можна буде здійснювати тільки в роздріб і при пред'явленні документів, які підтверджують службове становище та акредитацію в МЗС Росії. Платити можна буде в будь-якій валюті - рублі, долари і євро.

У чеках можуть вказувати дані про покупця, і вся інформація, в тому числі й перелік купленого буде регулярно надходити в МЗС.

У російських ЗМІ цілком прямо пишуть, що магазини будуть для обраних і недоступні для більшості росіян.

Як будуть туди потрапляти товари з-за кордону, які явно знаходяться під санкціями - неважко здогадатися..

Раніше вже були такі магазини

Саме феєричне в цьому те, що раніше вже були подібні магазини. При СРСР вони називалися "Берізка" і доступ туди був тільки для обраних.

Їх створили в 1961 році, і вони були у всіх великих містах СРСР. Існування цих магазинів для привілейованих офіційно заперечувалося, хоча магазини успішно працювали багато років. У телефонній книзі стояли адреси цих магазинів з позначкою - "населення не обслуговується".

Такі магазини розміщували на непримітних вулицях, без вітрин і вивісок - щоб не привертати увагу громадян.

Там можна було купити американські джинси за 120-180 рублів, японські магнітофони за 1000-1500 рублів або італійські чоботи. На покупки видавалися сертифікати, а потім чеки. Всі товари в "Берізці" були імпортні, і там можна було купити практично все - від французької косметики до автомобіля.

Старожили кажуть, що там продавали навіть заборонену літературу, в тому числі й російських письменників. Покупки в "Берізках" могли робити дипломати, чиновники, співробітники посольств, артисти та навіть дисиденти. Валюта - практично будь-яка.

Ціни в "Берізках" були сильно завищені - імпортні речі там продавали в три рази, а часом і в п'ять разів дорожче їх реальної вартості. Але виїхати за кордон в ті часи з СРСР могли одиниці.

Наприкінці 1980-х радянська влада скасувала заборону на купівлю-продаж валюти й існування валютних магазинів стало безглуздим. Магазини почали закриватися по всіх містах СРСР, а ще через пару років СРСР і сам перестав існувати.

Але Росія наполегливо рухається в бік минулого на всіх швидкостях і починає відроджувати саме те, за що основна частина населення не любила радянську владу.

До речі, раніше ми писали про те, у Росії придумали назву для власної Coca-Cola і Fanta - ніякої фантазії.