Контракти.ua

477  —  06.08.22
Нацбанк заборонив роботу понад 600 валютних обмінників
Нацбанк заборонив роботу понад 600 валютних обмінників

Національний банк України анулював ліцензії чотирьом фінансовим компаніям, чим припинив роботу понад 600 валютних обмінників. Ці компанії охоплюють близько 15% ринку готівкового обміну валют.

Про це повідомляє РБК-України з посиланням на НБУ.

Зокрема, мова йде про "ФК "Константа м", "ДСД Фінанс", "24 онлайн" та "Фінансова гарантія". Їм анульовано ліцензії за порушення вимог валютного законодавства. Ці компанії охоплюють близько 15% ринку готівкового обміну валют та мають понад 600 пунктів обміну валют.

Дві компанії - "ФК "Фінофіс" та "24 онлайн" - оштрафовано. Розмір штрафу становить 151 тисяча грн до кожної установи за виявлені порушення. Також до цих двох фінансових компаній застосовані письмові застереження.

Нагадаємо, для мінімізації спекуляцій на валютному ринку в умовах війни регулятор посилив вимоги до небанківських фінансових установ та операторів поштового зв’язку, які здійснюють торгівлю валютними цінностями в готівковій формі (обмін валют). Тож зараз тривають позапланові виїзні перевірки структурних підрозділів установ, які мають ліцензії Національного банку на здійснення валютних операцій, з питань дотримання ними порядку організації та здійснення торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, визначеного регулятором.

Станом на 4 серпня 2022 року Національний банк здійснив 40 перевірок структурних підрозділів 15 небанківських фінансових установ. За результатами таких перевірок установлені факти недопущення членів інспекційної групи до проведення позапланової виїзної перевірки, перешкоджання у проведенні таких перевірок, здійснення валютно-обмінних операцій без їх документального оформлення та інші порушення.

Водночас за результатами безвиїзного нагляду за небанківськими фінансовими установами, які мають ліцензії Національного банку, виявлено низку грубих порушень, що полягали у здійсненні операцій всупереч постановам регулятора.

Нагадаємо, основним припущенням базового сценарію макропрогнозу Національного банку є зниження безпекових ризиків до кінця 2022 року.