Контракти.ua

851  —  02.08.22
На Тайвані приземлився літак із Ненсі Пелосі: реакція Китаю
На Тайвані приземлився літак із Ненсі Пелосі: реакція Китаю

Літак, на якому перебуває спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі, приземлився в тайванському аеропорту.

Повітряне судно приземлилося в аеропорту Тайбея - столиці Тайваню. За даними ЗМІ, літак супроводжували американські винищувачі та авіаносці. Пише ТСН. 

Про це свідчать дані сервісу Flightradar24, який відстежує переміщення літаків у реальному часі.

Місцеві ЗМІ публікують відео, на якому видно, як американська політикиня вийшла з літака, де її зустріла делегація.

У Китаї висловили рішучий протест у зв'язку з візитом Ненсі Пелосі на Тайвань та засудили його. В МЗС КНР заявили, що приїзд Пелосі серйозно порушує принцип "одного Китаю і положення китайсько-американських комюніке".

Спікерка Палати представників США Пелосі опублікувала на своїй сторінці офіційну заява щодо свого візиту до Тайваню.

"Візит нашої делегації Конгресу на Тайвань свідчить про непохитну відданість Америки підтримці тайванської демократії, що динамічно розвивається. Наші переговори з керівництвом Тайваню ще раз підтверджують нашу підтримку нашого партнера та просувають наші спільні інтереси, зокрема просування вільного та відкритого Індійсько-Тихоокеанського регіону", - зазначила вона.

Як повідомлялося раніше у місцевих ЗМІ, тайванські сили на західних островах перейшли в стан "бойової готовності". За даними видань, китайські військові стягують до острова бронетехніку та авіацію. Зокрема, в Китаї помітили перевезення міжконтинентальної ракети DF5b.

Зазначимо, що літак Пелосі вилетів із Куала-Лумпура близько 11:00 за Києвом, а за три години повернув у напрямку до Тайваню. За даними Reuters, літак Пелосі досі не подав запит на посадку на Тайвані. Reuters пише, що наразі немає точної інформації, чи дійсно Пелосі та її делегація перебувають на борту літака.

Як писало Reuters, посилаючись на власні джерел, перед посадкою Пелосі з'явилася інформація, що кілька китайських військових літаків пролетіли близько до середньої лінії, що розділяє Тайванську протоку, а військові кораблі пропливали впритул до неофіційної лінії розмежування.

Нагадаємо, в Росії візит Пелосі на Тайвань назвали "провокацією" та підтримали Китай.

Статьи по теме
Столтенберг про допомогу США: затримка мала наслідки для України, але ще не пізно
Столтенберг про допомогу США: затримка мала наслідки для України, але ще не пізно

Схвалення Палатою представників Сполучених Штатів Америки (США) пакету допомоги Україні не відбулось надто пізно. Водночас зволікання мало наслідки.
вчера, 13:27 — 199

Коли надійде до України допомога США: генерал назвав ймовірні сценарії
Коли надійде до України допомога США: генерал назвав ймовірні сценарії

Протягом 45 днів Державний департамент США та Пентагон повинні будуть надати стратегію подальшої підтримки України.
22.04 — 326

Америка знову в ділі: подивимось уважно на допомогу від США
Америка знову в ділі: подивимось уважно на допомогу від США

Ну що, у вівторок Сенат, в середу – президент. До кінця наступного тижня перший пакет МТД за програмою PDA буде в Україні. Як говорили в Пентагоні, в ньому перш за все будуть протиракети та артилерійські снаряди – те, що є найнеобхіднішим у даний момент. Все це вже знаходяться на американських базах в Європі і затримка буде пов'язана лише з логістикою. На фронтах ситуація почне змінюватися десь в середині травня, може навіть трохи далі, але головне тут інше – Америка знову в ділі!
22.04 — 224