Контракти.ua

546  —  03.08.22
Де взяти гроші в Україні — поради експертів
Де взяти гроші в Україні — поради експертів

Світова пандемія Covid-19 змусила людей шукати нові джерела доходу. Не обійшло це питання і українців. Статистика показує, що кількість українців, які шукають додаткові джерела доходу чи способи позичити кошти, зросла в рази. Як, де та скільки грошей можна позичити в Україні — читайте далі.

Чому позичати гроші — це нормально?

Через введений карантин добробут українців у 2020 році суттєво впав. За статистичними даними лише 12% українців можуть собі дозволити жити в умовах карантину як і раніше. Через це люди все частіше змушені звертатися за фінансовою допомогою до різних установ та організацій. Дехто бере гроші в борг у банку, інші позичають їх у друзів та знайомих. Хтось намагається виграти кошти у лотерею чи інтернет казино. І кожен з методів має свої переваги та недоліки, ризики та перспективи.

Експерти з фінансової грамотності стверджують, що отримання позики у банку чи інших установах є нормальним явищем, яке притаманне ринковій економіці у будь-які часи. Крім цього, фахівці переконані, що побоювання та застереження українців щодо банківських кредитів викликані не високими відсотками чи невигідними умовами кредитування, а попереднім негативним досвідом. Крім цього, страх взяти кредит у банку пояснюється недостатньою кількістю інформації про кредитні продукти чи відсутністю конкретного формулювання умов отримання позики.

Оптимальні джерела позик для українців

Позичити гроші в Україні можна кількома способами. Вибір одного з них залежатиме від потреб, можливостей та обізнаності позичальника. Крім того, кожне джерело додаткових надходжень має свої умови та тарифи. З ними неодмінно потрібно ознайомлюватись перед оформленням документів.

  • Позичити гроші у друзів чи колег.

Варіант є досить банальним, але реальним, дієвим і часто безкоштовним.

  • Отримати кредит чи розстрочку на конкретні потреби (покупки).

Наприклад, купуючи телевізор чи холодильник, можна взяти товар у розстрочку від виробника. В багатьох випадках покупець або взагалі нічого не переплачує або переплачує мізерну суму.

  • Позика на кредитну картку.

Це загальносвітова практика, коли клієнти банку користуються його грошима певний період часу, а тоді повертають кошти з певними відсотками. Багато українських банків сьогодні пропонують клієнтам безвідсотковий кредит (наприклад, Монобанк, Приват) з пільговим періодом користування. Якщо кошти поставити на рахунок вчасно, клієнт не платить жодних відсотків.

  • Позики у мікрофінансових компаніях.

Це фінансові організацій, які надають позику з мінімальним набором необхідних документів та вимог.

  • Ломбарди – кредитування під заставу майна.

Останнім часом послугами ломбарду користуються все менше людей, адже неабияку конкуренцію їм склали мікрофінансові компанії.