Контракти.ua

617  —  30.07.22
Як купувати антибіотики за електронним рецептом
Як купувати антибіотики за електронним рецептом

Вже з 1 серпня купити антибіотики в Україні можна буде лише за електронним рецептом. Отримати його можна як в державних, так і в приватних лікарнях.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

Електронний рецепт можна отримати на прийомі у лікаря. Його можуть виписати лікарі будь-якого рівня: хірург, терапевт, педіатр чи стоматолог. Головна умова - заклад та медик мають бути зареєстровані в електронній системі охорони здоровʼя. Якщо ні, то лікар може виписати паперовий рецепт.

На перехідному періоді придбати ліки можна буде у будь-якій аптеці. Для цього треба показати фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження, або ж пред'явити паперовий рецепт.

Придбати антибіотик можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.

Крім того, пацієнт може сам обрати виробника та погасити лише частину рецепта відповідно до свого бюджету. Тобто рецепт можна розділити на декілька разів.

Отримати електронну виписку на купівлю антибіотиків можна без декларації, звернувшись до лікаря. Проте пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя. Це можна зробити безпосередньо на прийомі у лікаря.

Це означає, що переселенці, які тимчасово були змушені покинути домівки, зможуть отримати рецепт без наявності декларації.

Статьи по теме
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році
На які ліки можна буде отримати Е-рецепт у 2024 році

У 2024 році перелік ліків, які можна придбати за електронним рецептом, розширили. Тому тепер українці матимуть доступ і до інших категорій препаратів.
30.12.23 — 407

Лікарям заборонять «рекомендувати» певні ліки
Лікарям заборонять «рекомендувати» певні ліки

Кабінет міністрів схвалив законопроєкт «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо удосконалення обмежень для медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації під час здійснення ними професійної діяльності».
24.11.23 — 370

В Україні нема дефіциту ліків
В Україні нема дефіциту ліків

Під час війни, яку розв'язала Росія, в інформаційному просторі часто поширюються фейки та пропаганда ворога. Нещодавно українці отримали на електронні скриньки листи про нібито дефіцит ліків в аптеках та закликом користуватися народними засобами. Листи надсилалися ніби-то від МОЗ.
22.11.23 — 337