Контракти.ua

491  —  30.07.22
Кількість платіжних карток в Україні збільшилася на 13%
Кількість платіжних карток в Україні збільшилася на 13%

За підсумками травня 2022 року загальна кількість емітованих платіжних карток в Україні досягла 103,6 млн шт. Це на 13% більше порівняно з довоєнним січнем 2022 року. У травні 92 зі 100 операцій із картками були безготівковими.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"За травень 2022 року кількість операцій (безготівкових та отримання готівки) з використанням платіжних карток в Україні та за її межами становила 637 млн, а їх сума – 573,7 млрд грн. Порівняно з довоєнним січнем 2022 року кількість операцій зменшилася на 3,4%, водночас їх сума зросла майже на третину – на 31,5%", - йдеться у повідомленні.

За кордоном сума оплати товарів у платіжних терміналах торговельної мережі та отримання готівки в банкоматах із використанням платіжних карток становила 57,5 млрд грн (у січні – близько 7 млрд грн).

У травні частка безготівкових операцій із використанням платіжних карток за сумою становила майже 69% у загальному обсязі операцій із платіжними картками (у січні 2022 року – 63%).

Водночас частка за кількістю залишилася майже незмінною – 92% (за січень 2022 року – 91%). Тобто 92 зі 100 операцій із картками були безготівковими.

"Попри скорочення загальної кількості безконтактних та токенізованих платіжних карток (на 6% та 15% відповідно), їх популярність серед українців є дуже високою", - стверджують у регуляторі.

За даними НБУ, загальна частка безконтактних та токенізованих платіжних карток серед усіх активних карток становить 60% (цьогоріч у січні – 58%).

Загалом наразі токенізованою є приблизно кожна шоста активна платіжна картка (на початку січня – приблизно кожна сьома); безконтактною – приблизно кожна друга (як і на початку січня).

Статьи по теме
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв
Українців попередили про ще одну фінансову схему шахраїв

Шахраї вигадали нову схему обману українців. Вони нібито обіцяють фінансову допомогу від міжнародних організацій чи уряду України, але насправді це не так.
16.09 — 264

В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців
В Україні створять реєстри скомпрометованих банківських карток та неблагонадійних торговців

Упродовж наступного місяця в Україні розпочнуть створювати реєстр скомпрометованих банківських карток, а далі - реєстр неблагонадійних торговців. Це потрібно для боротьби з ухилянням від сплати податків.
11.09 — 228

НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти
НБУ обмежив використання валютних карток за кордоном: які будуть ліміти

Національний банк України обмежив використання валютних карток українських банків за кордоном. Ліміти стосуються купівлі коштовностей та оренди житла.
09.09 — 164