Контракти.ua

747  —  25.07.22
Китай припинив інвестиції в Росію за проєктом "Один пояс, один шлях"
Китай припинив інвестиції в Росію за проєктом

У 2021 році Росія та Китай підписали угоди за цією ініціативою на суму близько 2 мільярдів доларів.

Китай припинив інвестиції в Росію за проєктом "Один пояс, один шлях". Пише ТСН. 

Про це повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Як пише Financial Times, причина - небажання потрапити під можливі санкції через війну РФ з Україною.

За даними Центр зелених фінансів та розвитку Університету Фудань у Шанхаї (Green Finance & Development Centre), обсяг інвестицій у рамках проєкту "Один пояс — один шлях" за підсумками півріччя становив $28,4 млрд. При цьому за перші шість місяців не було підписано жодної угоди про інвестиції в проєкти в РФ.

Водночас, директор центру Крістоф Недопіл Ван припустив, що падіння інвестицій може бути тимчасовим, оскільки між Росією та Китаєм "безумовно сильна взаємодія" і доказом цього є те, що попри війну в Україні, КНР збільшила закупівлі російських енергоносіїв.

Варто зазначити, що "Один пояс, один шлях" - це ініціатива КНР, глобальна стратегія розвитку інфраструктури, ухвалена урядом КНР у 2013 році для інвестування майже у 70 країн та міжнародних організацій. Її вважають центральною у зовнішній політиці Генерального секретаря Комуністичної партії Китаю та лідера КНР Сі Цзіньпіна.

Нагадаємо, 24 лютого Росія напала на Україну, завдавши серію ракетних та авіаударів по наших містах, зокрема і по Києву. Широкомасштабне вторгнення триває вже 152-й день (війна 8 років). Окупанти продовжують руйнувати українські села, селища і міста крилатими ракетами та авіабомбами, вбиваючи мирне населення та завдаючи нищівних руйнувань інфраструктурі.

У відповідь на російську агресію низка країн, зокрема США, Канада, Велика Британія, ЄС, Японія, інші, ввели проти Москви безпрецедентні економічні та персональні санкції. Санкційних пакетів наразі вже ухвалено сім.

Статьи по теме
Китай і Росія переходять на підпільні платежі через відмову банків від угод, - Reuters
Китай і Росія переходять на підпільні платежі через відмову банків від угод, - Reuters

Великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, пов'язаних із Росією. Деякі китайські компанії звертаються до підпільних каналів фінансування, таких як валютні брокери на кордоні та навіть до забороненої криптовалюти.
29.04 — 186

Найбільше за десятиліття. Китай збільшив обсяги закупівель іранської нафти
Найбільше за десятиліття. Китай збільшив обсяги закупівель іранської нафти

Цього року Іран нарощує експорт нафти, оскільки він стає більш геополітично наполегливим, і більшість поставок спрямовується до Китаю.
18.08.23 — 484

Китай відмовився купувати у Росії зерно, - Bloomberg
Китай відмовився купувати у Росії зерно, - Bloomberg

Китай відмовився купувати російське зерно, попри те, що країна може стати найбільшим покупцем основних продуктів харчування цього сезону, а Росія - найбільшим експортером.
23.05.23 — 310