Контракти.ua

2556  —  21.07.22
Українцям знову відмовляють у повторному в'їзді до Польщі: у МВС країни пояснили, як діяти у разі проблем на кордоні
Українцям знову відмовляють у повторному в'їзді до Польщі: у МВС країни пояснили, як діяти у разі проблем на кордоні

Українцям, які в'їхали до Польщі після 24 лютого і підпадають під дію спецустави, котрою передбачена можливість виїзду до 30 днів протягом 18 місяців і повернення, прикордонники почали відмовляти у повторному перетині кордону.

Прикордонна служба Польщі в деяких випадках відмовляє у повторному в'їзді до Польщі громадянам України, чиє право на повернення гарантовано спецуставою. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Stowarzyszenie Interwencji Prawnej (SIP).

Як пояснює SIP, закон, ухвалений у березні, передбачає, що особи, які в'їхали до Польщі від 24 лютого 2022 року та отримали тимчасовий захист, а потім залишили Польщу на термін до 30 днів, можуть вільно повернутися до Польщі без втрати гарантованих законом прав ( наприклад, 500+ на дитину). Такої самої позиції дотримується й Міністерство внутрішніх справ.

Проте останнім часом почастішали випадки, коли прикордонна служба відмовляє у в'їзді до Польщі багатьом українцям, які поверталися на якийсь час на Батьківщину і намагалися повернутися до сусідньої країни.

Вони трактують інакше закон і ухвалюють рішення на підставі положень Шенгенського кодексу про кордони, згідно з яким після закінчення 90-денного терміну перебування у Польщі слід чекати за межами Шенгену 90 днів для повторного в'їзду.

Міністерство внутрішніх справ та адміністрації пояснює, що положення спеціального закону мають пріоритет над іншими документами, які регулюють перебування українців у Польщі.

"Українці, які прибули до Польщі після 24 лютого, мають право на легальне перебування в країні протягом 18 місяців і можуть залишити країну на термін менше місяця і повернутися назад", - пояснили в міністерстві.

На інцидент відреагувала депутатка від партії Polska 2050 Ганна Ґілл-Пятек. На своїй сторінці у Facebook політикиня закликала всіх, хто зіткнеться з труднощами проходження кордону, посилатися на коментар міністерства внутрішніх справ або безпосередньо зв'язуватися з його офісом.

Слід зауважити, що минулого місяця на польському кордону виникла така ж проблема, проте після суспільного розголосу ситуацію врегулювали.

Нагадаємо, українців у Польщі заохочуватимуть переїжджати до менших міст і сіл.

Статьи по теме
Українці готові повертатися додому з Європи для відбудови країни, – експерти
Українці готові повертатися додому з Європи для відбудови країни, – експерти

Країни ЄС змагаються за залучення українських працівників Українці, які приїжджають до країн ЄС після вторгнення Росії, можуть заповнити значні прогалини на національних ринках праці. Але роботодавці заявляють, що багато українців вже готові повертатися додому, щоб відбудовувати країну.
20.02.23 — 1620

Російські ракети влучили по Польщі, загинули люди, - ЗМІ
Російські ракети влучили по Польщі, загинули люди, - ЗМІ

У вівторок, 15 листопада, росіяни, ймовірно, завдали ракетного удару по Польщі. Внаслідок атаки є загиблі.
15.11.22 — 2747

Німеччина від 1 вересня змінює правила перебування для українських біженців
Німеччина від 1 вересня змінює правила перебування для українських біженців

Федеральна рада Німеччини оприлюднила інформацію щодо нових правил перебування в країні громадян України. Зміни набувають чинності від 1 вересня 2022 року.
10.08.22 — 1949