Контракти.ua

763  —  21.07.22
Українські розробники створили унікальний ударний дрон, який за один виліт нищить 6 окупантів
Українські розробники створили унікальний ударний дрон, який за один виліт нищить 6 окупантів

Виявляти важливі цілі допоможе новий безпілотник "Мейд ін Юкрейн", який за унікальною технологією виготовила команда вітчизняних інженерів та програмістів.

Новий дрон невловимий для ворожої ППО і значно дешевший, порівняно із закордонними варіантами, кажуть розробники. І додають, що готові налагодити виробництво літального апарата, щоб забезпечити ним українську армію, йдеться в ТСН.19.30. Пише ТСН. 

Команда інженерів та програмістів випробовує свій новий безпілотник. Це вже його 7 версія, з урахуванням побажань військових. Перевіряють, з якої висоти він може цілити у ворожу бронетехніку РПГ снарядами, задля безпеки використовують муляжі. «На наш літак вантажать до 6 таких снарядів. З першого вильоту точність склала 3 м з висоти 100 м. У будь-якому випадку, доробити треба, бо у нас стоїть завдання - до 1 м. Але навіть зараз цього достатньо для знищення техніки, такої як танк», - розповідають ініціатори.

Оператор цього безпілотника може перебувати аж за 20 км від об’єкту, а сам літальний апарат фактично недосяжний для ворожої ППО та інших засобів радіоелектронної боротьби. Адже зроблений із сучасних матеріалів, які не містять металу чи іншого матеріалу, який у повітрі розпізнають системи ворога. Розробники розповідають одну із фронтових історій. «Наш безпілотник дуже нервував ворогів. Вони були змушені застосувати дуже серйозну ракету, щоб його збити. Тому коли мені сказали, що ракета коштує більше 200 тисяч доларів, а безпілотник тоді обходився біля 5 тисяч доларів, то я був дуже щасливий, що ми працюємо з такою ефективністю», - каже ініціатор проєкту Володимир.

«Наш літак - він повністю електричний. Він відрізняється від російських аналогів, які можуть виконувати подібні завдання, тим, що він не має теплового сліду і завдавання по ньому ударів дуже ускладнене», - каже розробник Олег.

Свої перші військові безпілотники вони почали робити ще 2014 року. Адже виявилося, що в оборонній галузі України - це біла пляма. «Майже все купувалося в Китаї. Проблема в тому, що купувалося не найкраще. Собівартість може бути десь 10 тис. доларів. А продаватися - за понад 100 тисяч доларів», - додає Володимир.

Інженери, програмісти, які входять до світового ІТ-топу, фахівці з аерокосмічного будівництва, та навіть банкір, який за освітою радіофізик. Коли Росія розпочала вже повномасштабне вторгнення, їм двох місяців вистачило, аби за допомогою новітніх технологій почати робити одні з найкращих у світі безпілотників. Вони народжувалися у комп’ютері. «Та технологія, за якою ми виготовляємо наш літак, лише почала з'являтися у світі. Можна сказати, що ми є одні з перших, які застосували її для створення серійного професійного продукту», - каже Олег.

Розробники вирішили: літальних апаратів зроблять щонайменше стільки, скільки від рук російських загарбників загинуло українських дітей. «Я впевнений, що мінімум 6 загарбників загинуть від кожного нашого безпілотника», - певен Володя.

Виробництво унікальних апаратів вони незабаром планують поставити на конвеєр, технологія дозволяє. Якщо все піде за планом, за рік зможуть виготовити стільки ж, скільки зараз на озброєнні рашистів - 2 тисячі. До речі, свої літальні апарати група конструкторів не продає, а безкоштовно передає виключно військовим.