Контракти.ua

2345  —  16.07.22
У ЗСУ пояснили, чому роздають повістки в громадських місцях
У ЗСУ пояснили, чому роздають повістки в громадських місцях

Військові комісари роздають повістки у громадських місцях, тому що це ефективніше, ніж ходити по домівках військовозобов'язаних.

Про це сказав начальник Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач.

Він наголосив, що у 90% випадків повістку видають для уточнення військово-облікових даних та стану здоров'я, а не одразу для мобілізації.

"Начальники територіальних центрів комплектування обирають найбільш імовірні місця, де в найкоротший час можна виконати задачу. Вони зобов’язані уточнювати військово-облікові дані, аби мати достовірну інформацію щодо кількості військовозобов’язаних. І ходити по житлових кварталах, де встановлені домофони, або приватному сектору, де високі ворота, і стукати у двері, де ніхто не відкриває, – ефективність такої роботи дуже мала. А, звичайно, якщо це громадське місце, де є велике скупчення народу, ефективність вручення повістки буде набагато більшою", – пояснив Горбач.

Також він уточнив, що повістку необов’язково має заповнювати керівник територіального центру комплектування.

"Якщо уважно подивимося на зразок повістки, визначений порядком ведення військового обліку у постанові Кабінету міністрів №921, там можна побачити, що повістку може підписати керівник установи, керівник селищної ради та інші посадові особи. Військовий комісар може видати розпорядження, в якому вказати строки, прізвища військовозобов’язаних, і таким способом зобов’язати посадових осіб оповістити військовозобов’язаних, щоб вони з’явилися до військкомату", – зазначив полковник.

Він визнав, що повістка не повинна використовуватись як покарання, але одночасно наголосив, що в Україні відбувається загальна мобілізація.

"Тому, звичайно, можуть призиватися особи, які не зовсім хочуть [служити]. Але в основному люди, які боронять, вони є патріотами", – сказав Горбач.

Статьи по теме
Мобілізація українців, які мають групи інвалідності: кого у травні можуть призвати
Мобілізація українців, які мають групи інвалідності: кого у травні можуть призвати

Хто з осіб з інвалідністю може бути мобілізованим згідно з новим законопроєктом у травні
01.05 — 177

Блінкен заявив про провал плану Путіна в Україні
Блінкен заявив про провал плану Путіна в Україні

Початковий план Володимира Путіна стерти Україну з карти, щоби включити її до складу Росії, провалилися.
29.04 — 190

Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травні
Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травні

У травні 2024 запрацює новий закон щодо мобілізації військовозобов'язаних українців. Випускники складатимуть мультипредметний тест, а на водіїв чекає скасування важливого правила дорожнього руху. У календарі свят теж відбудуться зміни.
29.04 — 211