Контракти.ua

1878  —  16.07.22
Росія порушила терміни виходу вірменських військ з Нагірного Карабаху, - Алієв
Росія порушила терміни виходу вірменських військ з Нагірного Карабаху, - Алієв

Російська Федерація порушила обіцянку забезпечити вихід вірменських військ з Нагірного Карабаху до червня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Інтерфакс-Азербайджан".

Як заявив президент Азербайджану Ільхам Алієв, представники російського Міноборони гарантували виведення вірменських військ до червня, проте обіцянка не виконана. За його словами, загалом мало позитивних моментів в нормалізації відносин з Вірменією.

"На жаль, негативних моментів більше. Одним з них, зокрема, є те, що Вірменія ухиляється від виконання питань, передбачених у декларації від 10 листопада 2020 року. Вірменія, як країна, що програла війну і підписала акт капітуляції, взяла на себе певні зобов'язання... Одним з них є виведення вірменських збройних сил з Карабаху. Але досі це питання не знайшло свого рішення", - зазначив Алієв.

Він підкреслив, що дане питання піднімалося перед військовим керівництвом Росії, яке пообіцяло виведення вірменських військ.

"Сьогодні вже середина липня, але це питання не знайшло свого рішення", - додав Алієв.

Що передбачає декларація щодо Нагорного Карабаху

Восени 2020 року Азербайджан провів стрімкий наступ в Нагірному Карабасі, до якого готувався кілька десятків років. В результаті Вірменія втратила контроль над кількома районами, до регіону увійшли російські "миротворці", а Єреван тимчасово зберіг за собою Степанакерт і прилеглі території.

Згідно з домовленостями, вірменська сторона мала передати Азербайджану Агдамський, Кельбаджарський і Лачинський райони. А російський контингент розмістився вздовж нової лінії зіткнення мінімум на п'ять років.

Нагадаємо, в лютому 2022 року прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян запевнив, що налаштований на укладення мирного договору з Азербайджаном.

Статьи по теме
Між Азербайджаном та Вірменією встановили перший прикордонний стовп
Між Азербайджаном та Вірменією встановили перший прикордонний стовп

На кордоні між Азербайджаном та Вірменією встановили перший прикордонний стовп. Цим розпочате втілення домовленостей щодо делімітації державного кордону.
25.04 — 374

Пашинян заявив про готовність передачі чотирьох сіл під контроль Азербайджану
Пашинян заявив про готовність передачі чотирьох сіл під контроль Азербайджану

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про готовність передати чотири села під контроль Азербайджану на тлі виникнення спірних питань та побоювань відновлення конфлікту.
20.03 — 284

Азербайджан вимагає від Вірменії негайно
Азербайджан вимагає від Вірменії негайно "звільнити" декілька населених пунктів

В Азербайджані наголосили, що ці селе повинні бути негайно "звільнені".
11.03 — 650