Контракти.ua

1432  —  02.07.22
ЄС готується визнати українські права водія
ЄС готується визнати українські права водія

Єврокомісія завершила роботу над підготовкою документа, яким буде дозволено загальноєвропейське визнання українських прав водія.

Про це повідомляє DW з посиланням на Міністерство транспорту та цифрової інфраструктури ФРН.

За словами німецьких урядовців, розробка спеціальної процедури на рівні ЄС для визнання українських водійських прав вийшла на фінішну пряму. Після затвердження цей документ має суттєво допомогти українським біженцям-власникам водійських прав уникнути зайвої бюрократії та витрат.

У Брюсселі завершено роботу над розробкою проєкту директиви про тимчасове визнання українських водійських прав і сертифікатів кваліфікації.

Таким чином, біженцям з України не потрібно буде оформлювати нові водійські права та сертифікати кваліфікації. Повідомляється, що уряд ФРН всебічно сприяв розробці такого рішення на загальноєвропейському рівні.

«Це важливий сигнал для біженців з України і для логістики в Німеччині…Незабаром буде покладено край невизначеності щодо визнання українських водійських прав і сертифікатів кваліфікації водія. У Берліні й у майбутньому виступатимуть за швидкий і прагматичний підхід у цьому питанні», - заявив парламентський статс-секретар міністра транспорту ФРН, урядовий координатор з питань вантажного транспорту та логістики Олівер Луксіч (Oliver Luksic).

В міністерстві повідомляють, що спочатку очікувана директива Єврокомісії діятиме до 23 лютого 2023 року. А подовження її чинності залежатиме від подальшого розвитку ситуації в Україні.

Під час обговорень директиви будуть визначені критерії вимог для визнання (навчання та іспит), тож водії вантажних автомобілів та автобусів, у разі відповідності вимогам, зможуть легше офіційно працевлаштуватися за фахом. Визнання кваліфікаційних сертифікатів водіїв вантажних автомобілів та автобусів також будуть враховані у рішенні Єврокомісії.

Європейський парламент може розглянути цю директиву у першій половині липня. Міністерство транспорту та цифрової інфраструктури ФРН вже звернулося до влади німецьких федеральних земель з проханням визнавати українські водійські права на період, поки очікується розгляд директиви у Європарламенті.

Одразу після затвердження документ набуде чинності в усьому Євросоюзі за 20 днів після публікації в Офіційному віснику ЄС.

Статьи по теме
Попит на нові легковики зріс у півтора раза
Попит на нові легковики зріс у півтора раза

У лютому 2024 року українці купили майже 5,7 тис. нових легковиків. Відносно лютого 2023 році ринок нових легкових авто збільшився на 51%.
02.03 — 240

Євросоюзу не потрібен транзит російського газу через Україну
Євросоюзу не потрібен транзит російського газу через Україну

Країни, які обслуговуються цим маршрутом транзиту газу, включаючи Австрію, Італію та Словаччину, зможуть забезпечити його постачання з альтернативних джерел.
16.02 — 307

У січні українці придбали майже 4,4 тисячі нових легковиків
У січні українці придбали майже 4,4 тисячі нових легковиків

У січні 2024 року в Україні зареєстровано близько 4,4 тис. нових легковиків, на 47% більше, ніж у січні 2023 року.
01.02 — 287