Контракти.ua

938  —  30.06.22
Українців, які не повернуться додому після війни, стало більше – опитування
Українців, які не повернуться додому після війни, стало більше – опитування

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну близько 12 млн українців були вимушені покинути свої домівки. Понад 5 млн виїхали за кордон.

Станом на кінець червня 87% людей хочуть повернутися додому. Однак зростає кількість тих, хто повернеться після війни, або ж взагалі не планує повертатися. Так, 8% зазначили, що вже не поїдуть додому із різних причин. Пише ТСН. 

Про це свідчить опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Наразі зростає кількість внутрішньо переміщених осіб зі східних та південних регіонів, зменшується – з центральних.

Також громадяни поступово повертаються до місць роботи. Сьогодні 38% з тих, хто працював до війни, повернулися на свої робочі місця у звичному режимі, 18% – працюють дистанційно, 7% – знайшли нове місце праці.

Попри це третина таких опитаних до цього часу не працюють. Це здебільш наймолодші та найстарші, жінки, мешканці сходу та півдня країни. У динаміці найкраща ситуація з поверненням на роботу – серед мешканців центру та заходу, найгірша – мешканців сходу.

Найбільше зараз українці потерпають від втоми - лише 36% її не відчувають, а також нестачі повноцінного сну. Попри це інші емоційні та моральні показники громадян у кращому стані.

У спокійному та дуже спокійному стані знаходяться 24% українців. У напруженому та дуже напруженому – 39%. Напруженість зростає з віком.

Найбільше виснаженими почуваються жінки, мешканці зі сходу країни, ті, хто не працює або на пенсії, змінили своє місце проживання, а також ті, хто схильні до самообмежень.

Близько 59% опитаних українців вважають за необхідне суттєво обмежувати себе у розвагах і покупках, 36% натомість вважають, що потрібно намагатися жити повноцінним життям. Жінки, на відміну від чоловіків, також менш прихильно ставляться до "поведінки мирного життя" за виключенням відвідувань салонів краси.

Нагадаємо, з України минулої доби виїхали майже 36 тисяч осіб. Понад 20 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта вирушили до інших країн ЄС та Молдови.

Статьи по теме
Українців закликають не
Українців закликають не "світити" імена полонених на мітингах

Публічне розповсюдження персональних даних військовополонених або цивільних, яких незаконно утримує Росія, та їхніх родичів - може бути шкідливим при обміні.
вчера, 08:50 — 159

Кого вважатимуть ухилянтами: як каратимуть українців, які не оновлять дані в ТЦК у 60-денний термін
Кого вважатимуть ухилянтами: як каратимуть українців, які не оновлять дані в ТЦК у 60-денний термін

Кого через 60 днів вважатимуть ухилянтами, яке буде покарання
21.04 — 864

Такого не було 230 років: українців народжується катастрофічно мало, де шукати вихід
Такого не було 230 років: українців народжується катастрофічно мало, де шукати вихід

Експерт розповів, скільки дітей мають народжувати українські жінки, щоб врятувати ситуацію.
21.04 — 240