Контракти.ua

577  —  30.06.22
Лікарні не були готові до війни
Лікарні не були готові до війни

Національна служба здоров’я України, Міністерство охорони здоров’я і вся українська система охорони здоров’я в цілому до війни готові не були.

Зважаючи на конкретну ситуацію керівники лікарень були змушені змінювати процеси й ухвалювати швидкі рішення на свій розсуд, а в разі загострення воєнних дій кожен керівник медзакладу приймав індивідуальне рішення — і щодо евакуації медичного персоналу та пацієнтів, і щодо подальшої роботи лікарні, йдеться в матеріалі Алли Котляр "Лікарні на лінії зіткнення: перші місяці роботи".

Зокрема облаштовувати підвальні приміщення лікарень та облаштовувати там укриття почали лише у перші дні широкомасштабного вторгнення. І, як правило, це були звичайні підвали, які в разі скидання важких бомб не врятують.

Також у перші ж дні повномасштабної війни медзаклади по всій території країни зіткнулися з проблемами постачання чи дефіциту медичних препаратів, виробів медичного призначення. Особливо тих, які закуповували у регіонах, де велися активні бойові дії.

«Необхідні запаси ліків лікарнями переважно не були сформовані. Заради справедливості потрібно сказати, що можливості їх сформувати у деяких лікарень не було. Поки всі очікували, чи почнеться повномасштабна війна, НСЗУ ще в лютому укладала договори на 2022 рік. Оплати за січень очікувано розпочалися в лютому і закінчилися в квітні. Тобто гроші на ліки, якими потрібно було забезпечити лікарні напередодні війни, надійшли в деякі лікарні вже після того, як вона почалась», - підкреслює авторка.

Ще гіршою проблема була у лікарнях на лінії зіткнення, і кожен керівник вирішував її по-своєму.

Статьи по теме
(Не)жіночі професії. Як війна в Україні змінила ринок праці
(Не)жіночі професії. Як війна в Україні змінила ринок праці

Від початку повномасштабної війни у багатьох сферах ринку праці України спостерігається дефіцит кадрів. Особливо не вистачає спеціалістів професій, які зазвичай вважалися "чоловічими". Проте роботодавці готові залучати жінок на нетипові посади, а українки активніше відгукуються на такі вакансії та проходять перекваліфікацію.
23.02 — 199

Розслаблятися ще рано: Укренерго про відключення світла
Розслаблятися ще рано: Укренерго про відключення світла

З початку опалювального періоду в Україні не застосовували масштабних відключень світла. Але розслаблятися ще зарано.
14.02 — 272

Україні знадобиться ще рік для захисту енергосистеми від ракет
Україні знадобиться ще рік для захисту енергосистеми від ракет

Завершити роботи із захисту об’єктів енергетики Україна зможе до кінця 2024 року за фінансової допомоги з боку міжнародних партнерів.
30.01 — 248