Контракти.ua

597  —  24.06.22
Дослідники встановили походження вірусу мавпячої віспи
Дослідники встановили походження вірусу мавпячої віспи

Генетичний аналіз вірусу мавпячої віспи, здійснений дослідниками з різних країн, показує що інфекція циркулює серед людей з 2018 року.

Про це пише The New York Times.

За словами біолога з Центру досліджень раку в Сіетлі Тревора Бедфорда, наявна на сьогодні інформація вказує на те, що в якийсь момент за останні кілька років, орієнтовно з 2018-го, вірус став поширюватися серед людей.

Очевидно, він перейшов на людей від гризунів - африканської мотузкової білки, смугастих мишей та сонь, гамбійських сумчастих щурів, іржавоносих щурів та їжаток.

Станом на середу в США виявлено 156 випадків захворювання у 23 штатах і столиці. У світі загальна кількість підтверджених випадків перевищила 3400, і ще 3500 – чекають підтвердження, що утричі більше, ніж два тижні тому.

В Африці у восьми країнах станом на 10 червня було зареєстровано понад 1500 випадків захворювання і 72 смерті, більшість – у Демократичній Республіці Конго.

Мавпяча віспа – це великий дволанцюговий ДНК-вірус, приблизно в сім разів більший від коронавірусу. З 2018 року він пройшов несподівано велику кількість мутацій – майже 50.

З 48 мутацій, виявлених у Великобританії, 21 може впливати на поширення хвороби, тяжкість її перебігу і здатність реагувати на медпрепарат під назвою тековіримат, що використовується для лікування.

Деякі експерти протягом багатьох років застерігали, що знищення віспи в 1980 році зробило світ вразливим до цілої родини поксвірусів і підвищило ймовірність перетворення мавпячої віспи на активний людський патоген.

Досвід Великобританії показує, наскільки складним може бути відстеження контактів вірусу, який передається, зокрема, статевим шляхом, особливо у випадках, коли в інфікованих було кілька анонімних партнерів.

Зазначається, що чимало випадків захворювання в Африці пов'язані з контактом людей із дикими тваринами або використанням продуктів тваринного походження в медичних або культурних цілях.

Статьи по теме
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря
Як оформити лікарняний, не ходячи до лікаря

Українці можуть оформити лікарняний, не відвідуючи лікаря. Правда, це можливо, якщо захворіли на COVID-19, грип або ГРВІ.
14.01 — 389

ВООЗ закликає до маскового режиму через зростання захворюваності на COVID
ВООЗ закликає до маскового режиму через зростання захворюваності на COVID

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликає продовжувати дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції для уникнення зараження на COVID-19. Рекомендації пов'язані з тенденцією зростання у багатьох країнах випадків коронавірусної хвороби.
06.01 — 392

В Україні почався сезон грипу та коронавірусу
В Україні почався сезон грипу та коронавірусу

В Україні зараз сезон коронавірусу та грипу. У трьох областях перевищений епідемічний поріг, там можуть вводити певні обмеження.
30.11.23 — 453