Контракти.ua

474  —  21.06.22
Європа запроваджує надзвичайні плани щодо переходу на вугілля, - ЗМІ
Європа запроваджує надзвичайні плани щодо переходу на вугілля, - ЗМІ

Країни Європи ввели в дію надзвичайні плани, які можуть призвести до нормування поставок природного газу і сигналізують про повернення до використання вугільних джерел енергії.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Business Insider.

Російський "Газпром" скоротив поставки природного газу по газопроводу "Північний потік" до Німеччини - який також йде в решту Європи - більш ніж наполовину з минулого тижня, посилаючись на затримку обладнання в Канаді в результаті санкцій через війну в Україні.

Минулого тижня міністр економіки Німеччини Роберт Хабек і прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявили, що дії "Газпрому" були політично мотивовані, але Москва наполягає на тому, що це технічна причина.

"У нас є газ, він готовий до постачання, але європейці повинні повернути обладнання, яке має бути відремонтоване відповідно до їхніх зобов'язань", - заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков.

Європейський Союз залежить від Росії приблизно на 40% в поставках природного газу і, попри введення заборони на імпорт нафти і вугілля, він не прийняв ніяких рішень щодо обмеження закупівель газу.

У понеділок Нідерланди і Данія заявили, що вони працюють над планами дій в надзвичайних ситуаціях, пов'язаних з перебоями в поставках енергоносіїв.

У Нідерландах влада буде планувати і попереджати населення в разі перебоїв з поставками газу, хоча неясно, як буде нормуватися газ у разі реальної нестачі.

Тим часом енергетичне агентство Данії повідомило, що в разі загострення ситуації природний газ буде нормований і обмежений для деяких промислових користувачів, щоб споживачі могли мати зимове опалення.

Італія розглядає можливість оголошення режиму підвищеної готовності в сфері енергетики після того, як в понеділок поставки з Росії енергетичному гіганту Eni на шостий день виявилися нижче запитуваних. В умовах надзвичайного стану Італія може почати нормувати поставки газу промисловим споживачам.

Німеччина і Австрія вже привели в дію надзвичайні плани, які в кінцевому підсумку можуть призвести до нормування газу.

Статьи по теме
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico

На майбутньому саміті лідерів країн Європейського союзу два світових конфлікти змагатимуться за увагу - війни в Україні та на Близькому Сході.
17.04 — 194

ЄС обговорює нові санкції проти Ірану за удари по Ізраїлю, - FT
ЄС обговорює нові санкції проти Ірану за удари по Ізраїлю, - FT

Європейський союз обговорює введення нових економічних санкцій проти Ірану за удари по Ізраїлю. При цьому Брюссель хоче використати всі наявні канали дипломатичного тиску на Тегеран для запобігання прямій конфронтації між Ісламською Республікою та Ізраїлем.
15.04 — 186

Глава Єврокомісії застерігає від впливу Росії на європейські вибори
Глава Єврокомісії застерігає від впливу Росії на європейські вибори

За два місяці до європейських виборів глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн застерегла від впливу на них Росії. Це стосується і місцевих виборів у трьох східних землях Німеччини - Саксонії, Тюрінгії та Бранденбурзі.
15.04 — 164