Контракти.ua

610  —  21.06.22
Найскладніший опалювальний сезон: як українців рятуватимуть від холодних батарей взимку і скільки це коштуватиме
Найскладніший опалювальний сезон: як українців рятуватимуть від холодних батарей взимку і скільки це коштуватиме

Україні прогнозують непросту зиму, адже запасів газу для нормального проходження опалювального сезону, нібито, бракує.

Уряд своєю чергою заспокоює, і розраховує частину сховищ заповнити, придбавши більше ніж зазвичай блакитного палива за кордоном. А ще - частину недостачі перекрити власним видобутком - що енергетики сприймають із певним скептицизмом, йдеться в ТСН.

 

До нього ще 4 місяці, а його вже нарікли найскладнішим опалювальним сезоном за часи незалежності. Причин для того є декілька:

- росіяни знищили частину критичної інфраструктури, у східній частині країни;

- і загроза подальших руйнувань великих підприємств, теплоелектростанцій та місць власного видобутку газу, залишається;

- план закупівлі блакитного палива за кордоном збільшився вдвічі. Від звичних майже 3 млрд кубометрів газу, до 6-ти.

«Прораховуємо та готуємося до всіх можливих сценаріїв. На засіданні Уряду затвердили документ, який визначає, що на початок опалювального сезону, в жовтні, у наших підземних газосховищах мають бути достатні запаси газу... Зараз у наших ПГС уже понад 10 млрд кубів», – заявляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

До жовтня уряд розраховує збільшити об’єми газу в сховищах майже вдвічі, до позначки у 19 млрд кубометрів. Цього, побоюються енергетики, дещо замало на сезон, який і так найпевніше пройде із напівхолодними батареями, якщо говорити про потреби цивільного населення. Адже торік було спожито майже 27 млрд кубометрів газу. Втім президент заспокоює: «Обговорили питання закупівлі обсягу достатньої кількості газу на опалювальний сезон, накопичування вугіллям, виробництва електроенергії. В умовах, які ми маємо, через агресію Росії, війну, це дійсно буде найскладніша зима за роки незалежності. Але, все нормально, маємо пройти її так, аби люди нормально відчували роботу держави. Так і буде».

Наявність газу - нині лиш частина завдання, яке слід вирішити у найближчі місяці. В країні, яка воює, обмаль грошей, аби закуповувати блакитне паливо. Тож Україна розраховує на підтримку міжнародних партнерів. І навіть розглядає можливість отримання американського скрапленого природного газу у рамках ленд-лізу. Та в цьому конкретики поки немає. Та навіть за такої ситуації, в Уряді запевняють, ціна на послуги не зростатиме, як для населення так і для підприємств.

«Затвердили постанову, відповідно до якої "Нафтогаз" на час воєнного стану, та 6 місяців після його завершення, буде постачати блакитне паливо операторам газорозподільних систем за фіксованою ціною. Більшість цих операторів зараз перейшли у власність держави», - зазначив Шмигаль.

Також уряд доручив передати 6 ТЕЦ у власність «Нафтогазу». Як пояснив прем’єр: аби краще підготувати їх до зими та задля ефективнішого управління.

Статьи по теме
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна
В Україні дешевшає цибуля: яка ціна

Торішньої продукції місцевого виробництва вже не залишилося.
01.06.23 — 374

Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году
Украина в значительно лучшей экономической ситуации: Марченко прогнозирует рост ВВП в 2023 году

Экономическая ситуация в Украине значительно улучшилась. После значительного сокращения экономики в прошлом году в 2023 году ожидается рост валового внутреннего продукта (ВВП).
20.05.23 — 399

Як розвивається блокчейн в Україні?
Як розвивається блокчейн в Україні?

Технологія блокчейн використовується для роботи криптовалют. Це розподілена між тисячами комп’ютерів мережа, яка дозволяє реєструвати інформацію, простежувати шляхи транзакцій, зменшувати витрати при транзакціях. Сучасний курс біткоїна перевищує 20 тисяч доларів, тому багато українців інвестує в цю криптовалюту чи має заощадження в ній. Але блокчейн цікавий не тільки для обігу криптовалюти.
30.03.23 — 1020