Контракти.ua

463  —  17.06.22
Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС
Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата в члени ЄС

Єврокомісія рекомендує надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Також пропонується надати такий статус і Молдові.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн.

"Україна має дуже енергійне та активне громадянське суспільство - це добре. Україна має виборчу систему, яка довела свою справедливість і свободу. Україна має систему освіти, яка добре розвинена. Ми знаємо і захоплюємося цифровими навичками цієї країни та цифровою інфраструктурою", - заявила вона.

Глава ЄК заявила, що економіка України до війни показала здоровий рівень дефіциту всього 2%, у той час, як державний борг нижче 50%.

"Це добре для того, щоб стати повністю функціонуючої ринкової економіки це важливо, тому що, звичайно, Україна має бути здатна інтегруватися в єдиний ринок ЄС", - додала вона.

Оновлено. Президент Володимир Зеленський привітав позитивний висновок Єврокомісії про надання Україні статусу кандидата.

"Це перший крок до членства в ЄС, який, безумовно, наблизить нашу перемогу. Спасибі президенту Урсулі фон дер Ляйєн і кожному члену ЄК за історичне рішення. Розраховую на позитивні підсумки саміту ЄС наступного тижня", - написав він у Twitter.

У свою чергу, глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що надання Україні статусу кандидата в ЄС "стане яскравим доказом європейського лідерства і величезним поштовхом для подальших перетворень в Україні".

"Європейська історія у процесі становлення. Ми вітаємо позитивний висновок Єврокомісії про те, що Україна має отримати статус кандидата в члени ЄС на саміті ЄС наступного тижня", - написав він у Twitter.

Напередодні президент ЄК зазначила, що Європейський союз "стоїть на порозі історичного рішення", чи надавати Україні статус кандидата.

Тоді, вона заявила, головне завдання - вийти на саміт ЄС у червні з єдиною позицією, яка відображає масштаби історичного рішення по Україні.

Варто підкреслити, що Євросоюз вперше в історії дав "зелене світло" для євроінтеграції країні, де триває війна та є тимчасово окуповані території.

Окрім рекомендацій тепер Україна отримає вимоги, які має виконати у майбутньому. Зокрема, вони стосуються принципу верховенства закону, системи юстиції та боротьби з корупцією.

Таким чином, ці рекомендації ЄК будуть представлені лідерам Євросоюзу для ухвалення політичного рішення. Їх тепер мають затвердити лідери ЄС на саміті, що відбудеться 23-24 червня у Брюсселі.

Статьи по теме
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico

На майбутньому саміті лідерів країн Європейського союзу два світових конфлікти змагатимуться за увагу - війни в Україні та на Близькому Сході.
17.04 — 173

Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє F-16 із найновішим озброєнням
Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє F-16 із найновішим озброєнням

Коаліція винищувачів передасть Україні "значну кількість" літаків F-16. Вони будуть оснащені найновішим озброєнням та зможуть бити за лінією фронту.
16.04 — 164

Глава Єврокомісії застерігає від впливу Росії на європейські вибори
Глава Єврокомісії застерігає від впливу Росії на європейські вибори

За два місяці до європейських виборів глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн застерегла від впливу на них Росії. Це стосується і місцевих виборів у трьох східних землях Німеччини - Саксонії, Тюрінгії та Бранденбурзі.
15.04 — 146