Контракти.ua

467  —  16.06.22
Європа значно збільшила обсяги імпорту вугілля з Африки замість російського
Європа значно збільшила обсяги імпорту вугілля з Африки замість російського

Європейські країни у пошуках альтернативи вугіллю з РФ лише за п'ять місяців року імпортували з Південної Африки на 40% більше вугілля, ніж за весь минулий рік.

Вугільний термінал Річардс-Бей (RBCT) у Південній Африці доправив 3,24 млн тонн вугілля до європейських країн на кінець травня цього року, що становить 15% від загального експорту RBCT. Для порівняння, за весь 2021 рік було доправлено 2,32 млн тонн або 4% загального експорту.

Про це пише Reuters.

Починаючи від середини серпня, імпорт російського вугілля буде заборонений в Європейському Союзі в межах широкомасштабних санкцій проти Москви через війну в Україні.

Цього року вугілля від RBCT замовили Нідерланди, Італія, Франція, Іспанія, Данія, Польща, Німеччина та Україна. Деякі з них почали імпортувати з RBCT лише після повномасштабного вторгнення РФ до України 24 лютого.

Нідерланди не отримували вугілля від RBCT у січні або лютому, але імпортували 1,27 млн тонн вугілля в березні, квітні та травні, і щомісяця обсяги зростали. Це був четвертий найбільший отримувач вугілля з ПАР, на якого припадає 5,76% від загального обсягу.

Імпорт вугілля Франції з RBCT зріс майже в сім разів. Іспанія, Польща та Німеччина минулого року не імпортували вугілля з RBCT, а за перші п’ять місяців цього року Іспанія імпортувала 355 250 тонн, Польща – 181 515 тонн, Німеччина – 157 383 тонни.

Японія, яка також заявила, що заборонить імпорт російського вугілля, отримала 388 249 тонн вугілля від RBCT від січня, що майже вдвічі більше, ніж вона купила минулого року.

RBCT експортувала 22 млн тонн вугілля за перші п’ять місяців 2022 року.