Контракти.ua

491  —  14.06.22
Найманцями є саме «вагнерівці», а не бійці Інтернаціонального легіону – спікер
Найманцями є саме «вагнерівці», а не бійці Інтернаціонального легіону – спікер

Членів Інтернаціонального легіону оборони України, на відміну від «вагнерівців», не можна вважати найманцями з огляду на визначення міжнародного права і дотримання його українською стороною.

Про це заявив спікер Інтернаціонального легіону оборони України Дам'єн Магру на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

«Є чіткі визначення за міжнародним правом, кого вважати легіонером, а кого вважати найманцем. Те, що російська пропагандистська машина всіх легіонерів називає просто найманцями, - це не тільки неправда, це порушення цих визначень. Будь-хто, хто прочитає 47 статтю 1-го Додаткового протоколу до Женевської конвенції, зрозуміє, що ми не найманці, це чиста пропаганда», - сказав Магру.

Він зазначив, що основним критерієм найманця за міжнародним правом є фінансова мотивація, тобто він має отримувати більше грошей, ніж військовослужбовець армії, за яку він воює.

«Якщо ми говоримо про легіонерів, ми отримуємо таку саму оплату, як і будь-який український військовослужбовець ЗСУ. Тому за визначенням ми не можемо бути найманцями за міжнародним правом», - наголосив спікер Інтернаціонального легіону.

Він додав, що, окрім того, члени Інтернаціонального легіону мають всі документи, передбачені українським законодавством, щоб довести приналежність до ЗСУ.

«Відповідно, реальність дуже чітко все показує - росіяни просто ігнорують міжнародне право, і це не має нікого дивувати, тому що вони від початку війни взагалі ігнорують все міжнародне право», - констатував Магру.

Коментуючи різницю між легіонерами і «вагнерівцями», спікер Інтернаціонального легіону зауважив, що ПВК Вагнера «не дуже прозора».

«За інформацією, яку я маю, комбатанти групи Вагнера отримують оплату не у структурі російської армії, а ззовні, вона є значно більшою, ніж у військовослужбовців збройних сил рф. Якщо ця інформація точна, тоді вони є найманцями у розумінні 47 статті 1-го Додаткового протоколу до Женевської конвенції», - сказав Магру.

Він зазначив, що не знає, як українська влада ставиться до полонених «вагнерівців», але зауважив, що за міжнародним правом українська сторона не має зобов’язань ставитися до них, як до військовополонених.

Спікер Інтернаціонального легіону також пояснив, що розрізнити штатних військовослужбовців і найманців дуже просто.

«Військовополонений має назвати ім’я, свій особистий номер і підрозділ, у якому служить. Це єдині вимоги, які мають бути виконані комбатантом, щоб він вважався військовополоненим. Якщо якийсь член групи Вагнера опиниться в полоні і зможе назвати свій особистий номер у збройних силах рф і номер свого підрозділу, відповідно, він має отримати статус військовополоненого. Я впевнений, що українці так до них і поставляться», - резюмував Магру.

Як повідомлялося, «суд» самопроголошеної днр засудив до страти трьох іноземних громадян, які брали участь у військових діях у складі української армії.

Терористи звинуватили у «найманстві та діях, спрямованих на захоплення влади» підданих Великої Британії Шона Піннера й Ейдена Асліна та марокканця Брагіма Саадуна.

Двох британців взяли в полон у Маріуполі в середині квітня, Саадуна - у березні у Волновасі.

Статьи по теме
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба
Украина не потеряла бы Авдеевку, если бы вовремя получила боеприпасы, - Кулеба

Дефицит вооружения у украинских военных привел к тому, что ВСУ пришлось отступить из города Авдеевка и оно было захвачено россиянами.
22.02 — 224

Сьогодні - День захисників і захисниць України
Сьогодні - День захисників і захисниць України

У неділю, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.
01.10.23 — 385

Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни
Рівень нетерпимості українців до корупції різко збільшився під час війни

Рівень нетерпимості до надання хабарів, подарунків або неофіційних послуг для вирішення особистих проблем помітно зріс серед українців.
28.07.23 — 341