Контракти.ua

1027  —  12.06.22
Відмінниця з проєвропейськими амбіціями: що ми знаємо про Маю Санду — президентку Молдови
Відмінниця з проєвропейськими амбіціями: що ми знаємо про Маю Санду — президентку Молдови

Після початку повномасштабної війни в Україні багато країн активно допомагають нашій країні зброєю і приймають у себе біженців. Не винятком стала і сусідня Молдова, яка по собі знає, що таке військовий конфлікт, адже 30 років живе пліч-о-пліч із сепаратистами самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки.

Президенткою країни є 49-річна Мая Санду. Останніми днями ім'я цієї жінки спливає у ЗМІ досить часто, тому ми вирішили розповісти про неї трохи більше. Пише ТСН. 

Народилася Мая 24 травня 1972 року в селі Рісіпени Фалештського району у звичайній родині. Її батько був ветеринаром, мати — вчителькою. Мая здобула чудову освіту спочатку на факультеті менеджменту Академії економічної освіти Молдови, потім вивчала міжнародні відносини в магістратурі Академії державного управління при президентові Молдови. 2010 року закінчила магістратуру Гарвардського інституту державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді у Кембриджі. Особисте життя Санду огорнуте таємницею, адже в жодних скандалах вона не була помічені, а також ніколи не була заміжньою і не має дітей.

Мая, окрім рідної румунської, говорить також російською, іспанською та англійською мовами. Серйозну політичну кар'єру вона розпочинає 2012 року, спочатку обіймаючи посаду міністра освіти Молдови, а потім 2014 року під час мітингу, організованого Ліберал-демократичною партією, приєдналася до неї. 2015 року створила власну партію, яку спочатку назвала "Зроби /крок/ з Маєю Санду", пізніше перейменувавши її на партію "Дія та солідарність". Амбіції стати президенткою країни вперше виявила 2016 року. У ході виборів вийшла у фінал від своєї партії, але програла проросійському кандидату Ігорю Додону, набравши у другому турі 47,89% голосів.

2020 року вона повторила спробу. На виборах із результатом 57,7% голосів Мая перемагає, що зробило її першою жінкою-президенткою в історії незалежної Молдови. Політика президентки абсолютно проєвропейська і її мета — вступ до Європейського союзу, про що вона сама неодноразово говорила в різних інтерв'ю зазначаючи, що хоче стати президентом з європейської інтеграції.

Частою темою обговорення, крім особистого життя президента, стає і її стиль. Однак одяг політикині завжди скромний і лаконічний — вона носить однакову зачіску, ділові штанні костюми або спідниці з жакетами. На відміну від перших леді деяких країн, у зухвалих образах не була помічена, як і з яскравим макіяжем. Однак яскраві кольори вона любить та сміливо носить.

Щодо ситуації в Україні, то від перших днів повномасштабної війни Мая Санду заявила, що її країна готова підтримувати Україну: "Всі КПП на кордоні Молдови та України відкриті та працюють у посиленому режимі. Ми підтримаємо людей з України". Однак після того, як президентка підписала офіційну заявку про прийняття Молдови до ЄС, страх того, що в країні може повторитися український сценарій у суспільстві, досить великий, особливо останніми днями через спроби Росії дестабілізувати регіон Придністров'я. Але влада Молдови заявила, що не блокуватиме маріонеткову республіку, а також виступає за мирне врегулювання ситуації. Водночас жодних переговорів із Путіним Санду проводити не планує.

Статьи по теме
Молдова хоче вступити до ЄС без невизнаного Придністров'я: що про це відомо
Молдова хоче вступити до ЄС без невизнаного Придністров'я: що про це відомо

Посадовці не виключають "поступовий" вступ до ЄС, хоча й вважають це "не кращим варіантом".
12.04 — 403

Глава Гагаузії поїхала в Москву. Санду звинуватила її в підтримці війни проти України
Глава Гагаузії поїхала в Москву. Санду звинуватила її в підтримці війни проти України

Глава Гагаузії Євгенія Гуцул поїхала з візитом до Москви. Це означає, що вона підтримує війну РФ проти України.
11.04 — 280

Молдова засудила чергове падіння російського безпілотника на території країни
Молдова засудила чергове падіння російського безпілотника на території країни

Міністерство закордонних справ Молдови засудило чергове з падіння безпілотника РФ на свої території.
06.04 — 370