Контракти.ua

1123  —  11.06.22
Завдовжки понад 10 метрів: вчені виявили рештки найбільшого хижого динозавра
Завдовжки понад 10 метрів: вчені виявили рештки найбільшого хижого динозавра

Вчені з Саутгемптонського університету виявили скам'янілі кістки найбільшого з відомих м'ясоїдного динозавра на острові Вайт, що неподалік узбережжя Англії.

Цей новий вид динозаврів належить до сімейства спінозаврид або спінозаврів, які ходили на задніх лапах і жили з кінця юрського та практично весь крейдяний період (157 – 70 млн років тому).

Про це повідомляє SciTechDAily. Пише ТСН. 

Спінозаври були хижаками, рештки  яких знаходили в Європі, Азії, Південній Америці, Африці і навіть Австралії. Вони мали характерні, схожі на крокодилячі морди, а деякі види мали на спині схожу на вітрило структуру.

Зі слів Кріса Баркера із Саутгемптонського університету, це був справді величезний м'ясоїдний динозавр. Його довжина перевищувала 10 метрів, і він, ймовірно, був найбільшим наземним хижаком з коли-небудь знайдених у Європі.

"Найцікавіше, що ми виявили скам'янілості цього динозавра в геологічній формації Вектіс, у якій, як вважається, виявити останки динозаврів досить складно, адже їх там дуже мало. Але ми вважаємо, що ми знайшли наймолодшого спінозавра з виявлених у Великій Британії, адже цієї формації 125 млн років" — говорить Ніл Гостлінг із Саутгемптонського університету.

Попри те, що вчені вважають, що вони виявили новий вид спінозаврид, все ж таки їм недостатньо скам'янілих останків, щоб повністю його описати. Саме тому новий динозавр поки не отримав офіційної наукової назви.