Контракти.ua

6670  —  30.05.22
Вулиця Арестовича і станція метро "Буча": у Київраді пояснили, чому так не перейменують і які назви розглядають
Вулиця Арестовича і станція метро

У Київраді досі тривають експертні обговорення щодо перейменувань близько півтисячі вулиць у столиці.

Найімовірніше голосування за нові назви станцій Київського метрополітену проведуть вдруге, йдеться в ТСН.

У Києві є 5 провулків Лермонтова - в одному районі, вулиця Лермонтова і вулиця Лермонтовська. А ще 5 вулиць  Мічуріна. І такі, як от – Суздольська,  Крандштатська, тагільська і звичайно Московська. Попри три місяці повно-масштабної війни Росії деякі містяни ще сперечаються, чи варто перейменовувати Московську. Те саме питаю і на розі Пушкінської і Льва Толстого.

Хоча чимало вулиць у столиці утворюють суцільні квартали російської топоніміки, тобто суто  російських назв.  Усі ці Муроми та Усурійськи – за сотні і тисячі кілометрів від України і не рідні нам. Тому із цими назвами, кажуть фахівці,  дискусій не виникатиме. Більше питань до українських і радянських поетів Миколи Бажана і Павла Тичини, які теж у списку перейменування.

Зараз до обговорення перейменувань долучили науковців інститутів історії, літератури та інституту національної пам’яті. Бо перелік вулиць величезний – майже 500, а пропозицій від киян – подекуди і 50 на одну вулицю може бути. Найбільше варіантів нових назв було у вулиці Московська. «Часто пропонують назвати діячами сучасними – наприклад Бориса Джонсона, Зеленського, Арестовича, Залужного», - каже депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова.

Але це неможливо, бо за законом, не можна називати вулиці іменами тих діячів, які ще живуть. Тож усі ці назви треба систематизувати, зокрема і за …гендером. Бо вулиць названих на честь видатних українських жінок – обмаль. Але пропозиції є.

«Перейменувати вулицю Ломоносова на вулицю Юлії Здановської - це математикиня, волонтерка, вчителька. Лауреатка багатьох-багатьох олімпіад з математики, яка загинула в 2022 році під час повномасштабного російського вторгнення», - додає депутатка.

Тож після систематизування назв  уже на початку червня  мешканці столиці зможуть проголосувати у додатку «Київ Цифровий» за той варіант, який їм до вподоби.

А от із перейменуванням назв станцій Київського метрополітену скоріше за все буде переголосування. Насамперед, через непрозору процедуру. «Голосування проводилось в голосувалці Google, і особливість у тому, що там немає верифікації людини. Ми не знаємо, що ця людина з Києва, і ми в принципі не можемо сказати, що це один голос від однієї людини», - пояснює Семенова.

А ще було мало варіантів і пояснень до них. Зокрема були помилкові, як то пропозиція перейменувати станцію метро Льва Толстого на Ліни Костенко. Але це неможливо, бо письменниця жива, або недоречність у географічних назвах. «Коли ти називаєш станцію на Оболоні «Варшавською», хоча однойменний мікрорайон будується в 6 кілометрах. Або коли ти намагаєшся назвати станцію метро іменем Бучі, Бучанська, хоча ця дорога не веде на Бучу», - розповідає очільник «Ради з урбаністики Києва» Віталій Селик.

Адже логіка полягає у наданні назв станціям, вийшовши з яких, можна поїхати у напрямку того міста. Як от зі станцій Харківська чи Житомирська.

А  от чи не найбільше суперечок викликає знесення пам’ятників Пушкіну, Булгакову, Ватутіну і Щорсу. У багатьох містах – їх уже демонтували. У столиці  Київрада вже проголосувала за орієнтовний список із 47 об’єктів, які планують знести впродовж року. Утім Булгакова зі списку демонтажу викреслили, але це не остаточно, кажуть депутати.

А усі три пам’ятники  Пушкіну у столиці однозначно знесуть. Залишать колишню «Арку дружби народів». Хоча києвознавці та екскурсоводи пропонують знести і її і повернути на це місце фонтан зі слоненям, який раніше тут був встановлений.

Статьи по теме
У Києві розквітли перші сакури: де можна помилуватись
У Києві розквітли перші сакури: де можна помилуватись

Сорт Autumnalis Rosea – з ранньоквітучих. Біло-рожеві квіти починають розпускатися вже у березні.
30.03.23 — 3311

У Києві хочуть перепоховати тіло Ватутіна: що відомо
У Києві хочуть перепоховати тіло Ватутіна: що відомо

У Києві міська влада звернулася до Міністерства культури щодо ексгумації та перенесення тіла радянського генерала Миколи Ватутіна. Він похований в урядовому кварталі столиці.
11.02.23 — 5311

На Київ насувається потужний снігопад
На Київ насувається потужний снігопад

У Києві в ніч із 10 на 11 січня прогнозують потужний снігопад. Водіїв закликають утриматися від поїздок на авто під час негоди.
10.01.23 — 2992