Контракти.ua

1099  —  24.05.22
ПКР Гарпун (Harpoon): чим вражають протикорабельні ракети і чи допоможуть вони Україні у війні
ПКР Гарпун (Harpoon): чим вражають протикорабельні ракети і чи допоможуть вони Україні у війні

Для України захист від російского флоту - одна з першочергових проблем. Звичайно, ще 2020 року в ЗСУ з'явився береговий комплекс "Нептун", однак далекобійної протикорабельної зброї все ще мало. Саме тому Україні могли б допомогти ПКР Harpoon.

Про дальність стрільби та інші характеристики системи пише ТСН.ua.

Коли мова заходить про ПКР для України, найчастіше маються на увазі американські протикорабельні ракети AGM/RGM/UGM-84 Harpoon. Наразі вони вважаються найпоширенішими в світі. Розробила ПКР компанія McDonnell Douglas, зараз система випускається на підприємствах корпорації Boeing Defense.

Протикорабельні ракети Гарпун (Harpoon): історія

Сполучені Штати Америки почали розробляти ракети, призначені для підводних човнів, що спливли, ще 1965 року. Тоді вони й отримали свою назву "Harpoon" за асоціацією з китобійним промислом.

Через те, що в ВМФ США не бачили гострої необхідності в спеціалізованій протикорабельній зброї, робота просувалася досить повільно. Тоді вважали, що палубна авіація з тактичними ядерними бомбами є більш ефективною. А самооборону кораблів вирішували за допомогою зенітних ракет, які були пристосованими для стрільби по надводним цілям.

Однак, коли ізраїльський есмінець Елайт був потоплений ракетами П-1 Термін, які випустили з єгипетських катерів 1967 року, ВМФ США оцінили потенціал такої зброї та ухвалили рішення переорієнтувати програму Harpoon на боротьбу з кораблями. Офіційна робота над проєктом була розпочата 1968 року.

Спочатку було вирішено, що основними носіями нової зброї будуть патрульні літаки. Однак на початку 1970-х в США все ж розширили гаму можливостей та додали нові носії, наприклад, підводні човни. В жовтні 1972 року відбулися перші льотні випробування прототипів ракет з твердопаливним ракетним двигуном.

А офіційно ПКР Harpoon прийняли на озброєння США 1977 року. Тоді протикорабельні ракети Гарпун мали лише корабельний варіант базування RGM-84A. 1979 року прийняли варіант для літаків P-3 (AGM-84A), а 1981 року - варіант для підводних човнів.

Протикорабельні ракети Гарпун: дальність польоту, наведення ракети та інше

Наведення ракети здійснюється в дві стадії:

  • спочатку ракета слідує за курсом, встановленим раніше, на надмалій висоті в бік цілі;
  • у розрахований момент вона ініціалізує активну радіолокаційну головку самонаведення для пошуку цілі в секторі радіусом 45 градусів від напрямку польоту.

Максимальна дальність виявлення есмінця становить 40 км (за наявними даними), а ось катерів - до 18 км. Коли ракета виявить ціль, вона одразу наводиться на неї та здійснює атаку. Атака можлива двома способами:

  • горизонтальне атакування цілі - тоді ракета рухається паралельно воді на малій висоті (2-4 метри);
  • маневр "гірка", коли ракета спочатку підіймається угору на висоту до 18 км, а потім пікірує на ціль - найкраще підходить проти підводних човнів, що спливли, і невеликих маневрених катерів.

В бойовій ситуації протикорабельні ракети Harpoon вперше застосував іранський флот 1980 року (під час ірано-іракської війни).

Основні технічні характеристики AGM-84L Harpoon Block II

  • Вага: 540 – 691 кг;
  • Довжина: 3,8 – 4,6 м;
  • Діаметр: 34,3 см;
  • Двигун: турбореактивний двигун та твердопаливний прискорювач;
  • Розмах крил: 91,4 см;
  • Операційна дальність: 140 – 280 км;
  • Висота польоту: політ над гребенями хвиль;
  • Швидкість: 850 км/год (0,85 Маха);
  • Система наведення: інерціальна система наведення з радіовисотоміром та активна радіолокаційна на кінцевій ділянці польоту;
  • Боєголовка: 221 кілограм, фугасна.

Чи можна використовувати ПКР Гарпун у війні в Україні

Україна ще від 2021 року веде перемовини щодо закупівлі протикорабельних ракет Harpoon для корветів типу "Ада" (їх будують в Туреччині для ВМС України і перший було закладено саме у вересні 2021 року).

Однак наразі з бойовим використанням ПКР Harpoon в Україні є певна складність. ЗСУ просто не мають літаків, субмарин чи кораблів, з яких можна здійснювати пуск цією ракетою. Тобто підійде лише берегова версія протикорабельної ракети Harpoon. Якщо виставляти систему, наприклад, в районах Миколаївської чи Одеської області, дивізіон "Гарпунів" зможе запобігти висадженню десанту чи обстрілу портових міст з кораблів Росії. Однак, на жаль, дістати до есмінців Чорноморського флоту РФ, які "Калібрами" обстрілюють українські міста, Harpoon не зможе.

Вартість

Ціна однієї протикорабельної ракети (версія AGM-84L Block II) - від 1,5 млн доларів (для міноборони США) та до 9,2 млн доларів за одиницю (для іноземних країн). Наприклад, за 10 ракет AGM-84L Block II із додатковим оснащенням та послугами Індія заплатила 2020 року 92 млн доларів США.

Статьи по теме
США очікують, що Київ вирішить питання щодо мобілізації, щоб майбутній контрнаступ мав успіх – WP
США очікують, що Київ вирішить питання щодо мобілізації, щоб майбутній контрнаступ мав успіх – WP

Вашингтон каже, що Київ повинен вирішити проблему критичної нестачі живої сили та зміцнити свою оборону, щоб забезпечити великі наступальні дії в майбутньому.
29.04 — 207

Блінкен заявив про провал плану Путіна в Україні
Блінкен заявив про провал плану Путіна в Україні

Початковий план Володимира Путіна стерти Україну з карти, щоби включити її до складу Росії, провалилися.
29.04 — 186

Чи зможе Україна повернути усю свою окуповану Росією територію: оцінка аналітиків США
Чи зможе Україна повернути усю свою окуповану Росією територію: оцінка аналітиків США

Українським військовимс спочатку доведеться використати допомогу США, щоб стабілізувати лінію фронту.
28.04 — 240