Контракти.ua

539  —  22.05.22
В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту
В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту

На валютному ринку більшу частку займають безготівкові операції, зазначили у Нацбанку.

Національний банк України дозволив банкам не обмежувати курс з продажу готівкової валюти, і це має вирівняти умови роботи фінустанов у порівнянні з обмінниками та сприятиме зменшенню коливань вартості валюти.

НБУ вирішив не згладжувати коливання на готівковому ринку валюти й не витрачати на це дефіцитні міжнародні резерви, йдеться на сторінці регулятора у Facebook. Пише УНІАН. 

"…зараз на готівковому ринку здебільшого купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування "сірого" імпорту, який не належить до критичного, а також переведення заощаджень в іноземну валюту. Жоден з цих напрямів не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни…", - зазначили у Нацбанку.

Регулятор підкреслив, що на валютному ринку більшість операцій проводиться у безготівковому сегменті - зокрема, безготівкову валюту купують та продають імпортери й експортери.

"…імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, який близький до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку НБУ закриває його продажем валюти зі міжнародних резервів…", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, з 21 травня Нацбанк дозволив банкам продавати готівкову валюту за будь-яким курсом.

Офіційний курс долара в Україні залишається фіксованим - 29,25 грн/дол.

Також НБУ не зняв обмеження для банків на встановлення курсу у безготівковому сегменті ринку - нижня межа - офіційний курс, а найвища вартість валюти має розраховуватися так: офіційний курс +1%.

Статьи по теме
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України
НБУ покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України

Національний банк України покращив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2024 року до 43,4 млрд доларів. У січні НБУ очікував 40,4 млрд доларів.
вчера, 18:01 — 203

Значно нижче прогнозу: у НБУ пояснили несподіване уповільнення інфляції
Значно нижче прогнозу: у НБУ пояснили несподіване уповільнення інфляції

У березні 2024 року споживча інфляція в річному вимірі (р/р) сповільнилася до 3,2%. Фактичні темпи зростання цін були нижчими за прогноз Національного банку України (5,0%).
13.04 — 146

У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом
У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом

З другої половини березня активізувалися видатки уряду України після суттєвого скорочення на початку року. Разом із вичерпанням ефектів від продажу валюти для сплати річних податків це вплинуло на зростання попиту на валюту.
10.04 — 136