Контракти.ua

560  —  21.05.22
В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту
В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту

Національний банк наголосив, що зняття обмежень готівкового курсу купівлі-продажу іноземних валют банками необхідний, аби обмежити спекуляції та зберегти міжнародні резерви.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

У регуляторі наголосили, що курс до долара залишається фіксованим – на рівні 29,25 грн/дол. Незмінними також залишаються обмеження на встановлення курсу банками в безготівковому сегменті валютного ринку. Банки і надалі мають проводити такі операції з перевищення офіційного курсу до +1%.

Саме у безготівковому сегменті відбуваються більшість валютних операцій. "Таким чином імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, який близький до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку НБУ закриває його продажом валюти зі міжнародних резервів", – пояснили в Нацбанку.

Другим сегментом валютного ринку є готівковий, на якому банки можуть продавати готівкову валюту лише в тому обсязі, в якому до цього купили її в населення. Але попри обмеження НБУ зараз на готівковому ринку здебільшого купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування "сірого" імпорту, який не належить до критичного, а також переведення заощаджень в іноземну валюту.

"Жоден з цих напрямів не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни", – пояснює регулятор. "Тому Національний банк не витрачає дефіцитні міжнародні резерви для згладжування коливань у цьому сегменті ринку".

З суботи НБУ дозволив банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти, а також зняв обмеження на курс, за яким банки списують з карток кошти в гривні для безготівкових розрахунків чи зняття коштів з карток за кордоном.

Регулятор мотивує таке рішенням тим, що це вирівняє умови для банків порівняно з обмінниками, що сприятиме підвищенню ефективності готівкового ринку та зменшенню коливань курсу на ньому. Крім того, курси валюти для громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, і курси купівлі готівкової валюти для громадян, які залишаються в Україні, таким чином зблизяться.

Ці кроки також мають на меті обмежити "картковий туризм". В НБУ кажуть, що значна частина операцій з гривневими картками за кордоном – це зняття готівки з банкоматів. Помітна частина цієї готівки потім повертається в Україну і потрапляє на нелегальний готівковий ринок.

"Тобто де-факто дефіцитні валютні ресурси можуть витрачатися на непріоритетні для воєнного часу потреби, що зараз вкрай важливо мінімізувати", – заявляє регулятор. Тож нові умови роботи ринку дозволить "запобігти непродуктивному виведенню капіталу та захистити міжнародні резерви України".

Статьи по теме
У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом
У НБУ назвали причини зростання курсу долара останнім часом

З другої половини березня активізувалися видатки уряду України після суттєвого скорочення на початку року. Разом із вичерпанням ефектів від продажу валюти для сплати річних податків це вплинуло на зростання попиту на валюту.
10.04 — 132

Україна отримала у березні близько 9 млрд доларів зовнішнього фінансування, - Мінфін
Україна отримала у березні близько 9 млрд доларів зовнішнього фінансування, - Мінфін

До загального фонду держбюджету України цього місяця надійшло близько 9 мільярдів доларів пільгового зовнішнього фінансування. Йдеться про кошти від Євросоюзу, Канади, Великої Британії, Японії та Міжнародного валютного фонду.
31.03 — 168

НБУ за останній місяць збільшив продаж доларів із резервів майже на 20%
НБУ за останній місяць збільшив продаж доларів із резервів майже на 20%

Національний банк України у березні 2024 року продав на міжбанківському валютному ринку 1,788 млрд доларів. Обсяг продажів був на 18,5% вищим, ніж у лютому (1,509 млрд доларів).
31.03 — 117