Контракти.ua

740  —  18.05.22
Уряд змінив порядок визначення вартості ввезених авто для сплати пенсійного збору
Уряд змінив порядок визначення вартості ввезених авто для сплати пенсійного збору

Кабінет міністрів змінив Порядок сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій. Порядок доповнений пунктом, за яким вартість автомобіля не може бути нижче митної вартості, зазначеної у митній декларації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на постанову від 13 травня 2022 р. № 589.

Згідно з документом, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування сплачується залежно від вартості легкового автомобіля, визначеної відповідно до договору купівлі-продажу, договору міни, довідки митних органів, акта експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів, що підтверджують цю вартість, але не нижче митної вартості, зазначеної у митній декларації.

Порядком визначено, що платниками збору у ПФУ з операцій з відчуження легкових автомобілів є підприємства, установи та організації всіх форм власності, а також фізичні особи, які набувають право власності на легкові автомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні.

До ПФУ сплачується такий збір:

  • 3% - якщо вартість легкового автомобіля не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

  • 4% - якщо вартість легкового автомобіля перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

  • 5%- якщо вартість легкового автомобіля перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року.

Нагадаємо, у березні Верховна рада ухвалила закон про звільнення від мита та ПДВ імпорту товарів, які ввозяться підприємствами. Також закон звільняє від митних платежів транспортні засоби, які ввозяться громадянами.

Статьи по теме
Торік в Україні поменшало платників ПДВ, але побільшало ФОПів
Торік в Україні поменшало платників ПДВ, але побільшало ФОПів

Кількість платників податку на додану вартість в Україні скоротилася на 20,2 тисячі осіб за 2023 рік. Водночас кількість платників податків на спрощеній системі оподаткування зросла на понад 100 тисяч.
02.04 — 168

Податківці з понеділка дзвонитимуть податковим боржникам
Податківці з понеділка дзвонитимуть податковим боржникам

Державна податкова служба з понеділка, 25 березня, розпочинає пілотний проєкт з інформування  платників податків (платників єдиного внеску) про наявність у них податкового боргу та недоїмки через Контакт-центр ДПС. Оскільки контроль за справлянням податків покладено на податкові органи.
24.03 — 207

В EBA назвали найбільші проблеми бізнесу в умовах війни
В EBA назвали найбільші проблеми бізнесу в умовах війни

Зараз задача номер один для бізнесу – втримати людей. Відповідно, великою проблемою є мобілізація і бронювання працівників.
12.03 — 236