Контракти.ua

519  —  18.05.22
США долучаються до збору доказів воєнних злочинів Росії в Україні
США долучаються до збору доказів воєнних злочинів Росії в Україні

Державний департамент США оголосив про запуск нової програми збору та аналізу доказів військових злочинів, які вчинили російські військові в Україні.

Про це повідомляє "Голос Америки".

У заяві Держдепартаменту йдеться, що Програма спостереження за конфліктом (Conflict Observatory) документуватиме, перевірятиме та поширюватиме свідчення з відкритих джерел про дії, вчинені окупантами. Звіти та аналітику публікуватимуть на сайті програми.

На запуск програми спочатку заплановано витратити $6 млн. Вона здійснюватиметься спільно з компанією Esri, що займається географічними інформаційними системами, Лабораторією гуманітарних досліджень Єльського університету, Смітсонівською культурною ініціативою з порятунку та компанією PlanetScape Ai.

Офіційний представник Держдепу Нед Прайс заявив, що Штати використовують різні механізми для збирання та документування доказів спільно з відповідними прокуратурами, державними установами та організаціями.

Раніше президент США Джо Байден наголосив на своїй рішучості притягти Москву до відповідальності за розв'язання найбільшого військового конфлікту в Європі з часів Другої світової війни.

Київ також звинувачує російську армію у звірствах і жорстокості щодо цивільного населення під час вторгнення, а також заявив, що на території країни могло бути скоєно понад 10 тисяч потенційних воєнних злочинів. Російська влада все заперечує і заявляє, що злочини військових окупантів "були інсценовані".

Путін, Буча, Ірпінь, Гаага! Як можна притягти Росію до відповідальності за воєнні злочини

Напередодні прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан направив до України групу судово-медичних експертів для участі в розслідуванні воєнних злочинів.

Нагадаємо, в п'ятницю український суд провів попередні слухання у першій справі про воєнні злочини, пов'язані з вторгненням Росії. Взятому в полон російському військовослужбовцю висунуто звинувачення у вбивстві 62-річного мирного жителя.

Раніше прокурор МКС у Гаазі Карім Хан (Велика Британія) сам ініціював розслідування злочинів Росії проти України. Дії окупанта він кваліфікує як "воєнні злочини" та "злочини проти людства". Він зазначив, що Україна не є державою-учасницею Римського статуту Міжнародного кримінального суду, тому сама не може передати цю ситуацію до його офісу.

МЗС України вважає, що вище військово-політичне керівництво Росії обов'язково постане перед Міжнародним кримінальним судом і відповість за кожен вчинений злочин. Це буде Нюрнберзький процес 21 століття.

Статьи по теме
Україна отримала від союзників ракети до Patriot
Україна отримала від союзників ракети до Patriot

Україна вже отримала ракети до ППО Patriot, які були відправлені Іспанією та іншими західними союзниками.
06.05 — 141

У Києві відбудуться військові навчання
У Києві відбудуться військові навчання

У Дарницькому районі Києва з 6 по 10 травня відбудуться військові навчання.
06.05 — 173

У Байдена заявили, що Україна готується до нового контрнаступу
У Байдена заявили, що Україна готується до нового контрнаступу

Отримання нової допомоги дозволяє Києву планувати власний наступ на позиції ворога.
06.05 — 168