Контракти.ua

788  —  16.05.22
Вірменія розкритикувала російський військовий блок ОДКБ прямо на засіданні
Вірменія розкритикувала російський військовий блок ОДКБ прямо на засіданні

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян розкритикував ОДКБ за бездіяльність під час конфлікту з Азербайджаном у Нагірному Карабаху у 2020 році. Критика пролунала у відкритій частині засідання Ради колективної безпеки ОДКБ.

За словами Пашиняна, після початку наступу Азербайджану в Нагірному Карабаху Вірменія зверталася до партнерів з ОДКБ по допомогу відповідно до підписаних угод, але реакції не було.

Також членами організації було проігноровано прохання Вірменії не продавати зброю Азербайджану, "і в результаті ця зброя була використана проти Вірменії та проти вірменського народу", сказав Пашинян.

Восени 2020 року у Нагірному Карабаху загострився збройний конфлікт між Вірменією та Азербайджаном. З 27 вересня до 10 листопада точилися наймасштабніші з 1994 року бої з широким застосуванням Азербайджаном дронів.

У ніч на 10 листопада війна завершилася підписанням угоди між Баку та Єреваном за посередництва Кремля. Вірменія передала під контроль Азербайджану території Агдамського, Кельбаджарського, Лачинського та частини Газахського районів. У Єревані назвали угоду "великою трагедією", у Баку – капітуляцією Вірменії.

Відтоді на кордоні Азербайджану та Вірменії час від часу спалахують локальні бої та перестрілки.

Статьи по теме
Путін скликає зустріч ОДКБ: чи вступлять сателіти РФ у війну проти України
Путін скликає зустріч ОДКБ: чи вступлять сателіти РФ у війну проти України

Вірменія та Казахстан офіційно поки ігнорували запити Путіна про допомогу у війні з Україною.
16.05.22 — 5334