Контракти.ua

570  —  13.05.22
Україна витратила на війну з Росією 8,3 млрд доларів – Мінфін
Україна витратила на війну з Росією 8,3 млрд доларів – Мінфін

Міністр фінансів України Сергій Марченко заявив про те, що вимушені втрати України на екстрені потреби, від зброї до термінової допомоги внутрішньо переміщеним особам, сягнули 8,3 млрд доларів.

Про це міністр повідомив у інтерв'ю Reuters.

"Україна була вимушена витратити 245,1 млрд гривень (8,3 млрд доларів) на війну з Росією замість розвитку", – розповів глава українського Мінфіну.

Цифра, яка раніше не розголошувалася українським урядом, демонструє економічний вир, у якому перебуває зараз країна, зауважує видання. За словами міністра, кошти, які спочатку були передбачені на економічний розвиток, йшли на інші потреби – від закупівлі й ремонту зброї до екстреної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Марченко також зазначив, що уряд зібрав лише 60% від запланованих податкових надходжень за квітень, і нестача частково була доповнена до еквівалента 79,5% грантами від іноземних партнерів. У цьому зв’язку міністр підкреслив, що Україна потребує іноземної економічної допомоги, бо змушена спрямовувати мільярди додаткових доларів на надзвичайні витрати.

У цьому ж контексті Марченко поінформував, що Україна у квітні отримала майже 2 млрд доларів зовнішнього фінансування, з яких 719 млн – гранти. За його словами, загалом з лютого надійшло 5,4 млрд, включно з 801 млн допомоги.

Водночас міністр спрогнозував, що надходження до бюджету в травні–червні – без урахування зовнішньої допомоги – очікуються на рівні 45–50% від запланованого рівня за умови, що ситуація не погіршиться.

Статьи по теме
МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%
МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%

Міжнародний валютний фонд очікує, що показник економічного зростання України за підсумками нинішнього року становитиме 3,2%, а наступного року - зросте до 6,5%.
16.04 — 168

Доходи українців почали відновлюватися – Світовий банк
Доходи українців почали відновлюватися – Світовий банк

Доходи українців почали відновлюватись у 2023 році. Проте більшість громадян заявляють про погіршення фінансового стану.
12.04 — 146

Українці можуть отримати надбавку 20% надбавки до пенсії
Українці можуть отримати надбавку 20% надбавки до пенсії

Жителі певних регіонів та переселенці можуть отримати спеціальну надбавку до своєї пенсії. Ця можливість доступна для мешканців гірських населених пунктів, а також для тих, хто стикається з недостатньо розвинутими галузями протягом певних місяців проживання.
12.04 — 150