Контракти.ua

2082  —  12.05.22
"Лукашенко за крок від самогубства". Навіщо Білорусь стягує війська до кордону з Україною

Навіщо Лукашенко стягує війська до кордону та чому напад Білорусі на Україну – це самогубство.

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко розпорядився провести "раптову перевірку" сил реагування та стягує спецпідрозділ до кордонів з Україною. Але військового потенціалу Білорусі не вистачить на успішний напад на Україну, стверджують опитані LIGA.net експерти.

Найімовірніше, Лукашенко діє за вказівкою Кремля та відтягує увагу ЗСУ від інших напрямків російського вторгнення. Але українські спецслужби відстежують переміщення білоруських ССО.

Що являють собою сили спеціальних операцій Білорусі, яку загрозу вони можуть нести Україні та чи наважиться Лукашенко на відкриту участь у війні Росії — короткий розбір LIGA.net.

ЩО СТАЛОСЯ. Військово-політичне керівництво Білорусі оголосило про "раптову" перевірку сил реагування 4 травня.

"Сенс цієї раптової перевірки полягає в тому, щоб ми несподівано вивели частини на випадок війни. Ось уявіть – агресія. Як вона відбуватиметься? Із західної чи південної території? Ми кілька сценаріїв бачимо", – заявив білоруський диктатор 10 травня.

Начальник генштабу збройних сил Білорусі Віктор Гулевич заявив, що в межах "перевірки" сили спецоперацій було розгорнуто на трьох тактичних напрямках, зокрема на кордоні з Україною.

"Створене Збройними силами України угруповання на Південному операційному напрямку загальною чисельністю до 20 000 осіб також вимагає від нас реакції", – сказав білоруський генерал.

Що саме перекидається до кордону та в якій кількості – невідомо. 10 травня очевидці фіксували переміщення військової колони з Мінська до Бобруйська, звідки до кордону з Україною – до 230 км. У її складі помітили РСЗВ "Смерч" під брезентом та ОТРК "Точка-У".

Лукашенко також оголосив, що має намір купити у Росії ракетні комплекси "Іскандер". "Вони можуть бути залучені для захисту нашого простору", – зазначив диктатор.

ДОВІДКА. ССО Білорусі створено на основі підрозділів ВДВ та п'ятої бригади спецпідрозділу ГРУ СРСР. Міжнародний центр оборони та безпеки оцінює їхню чисельність у 6000-7000 військових.

Це мобільна піхота, заточена під вертолітне десантування, каже LIGA.net білоруський військовий оглядач Єгор Лебедок. У 2015 році було вирішено прикривати шляхом ССО Південний напрямок.

За даними незалежної білоруської преси, бригади ССО неодноразово брали участь у розгонах демонстрантів під час протестів у Білорусі після президентських виборів — 2020.

Лебедок нагадав, що після повномасштабного вторгнення Росії на територію України, Лукашенко розпорядився посилити західні кордони Білорусі п'ятьма батальйонними тактичними групами. І навіть анонсував нарощування сил на кордоні до 10 БТГ.

"Але Україна зірвала плани РФ. Ейфорія пройшла, і про десять БТГ забули. Зараз Лукашенко намагається повернутися до цієї ідеї", – говорить він.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Диктатор Володимир Путін використовує територію та Збройні сили Білорусі для посилення напруги на кордоні з Україною, переконаний білоруський опозиціонер Андрій Санніков.

"Найімовірніше, ці маневри – просто відвертання уваги для прикриття російської агресії на Донбасі та для відтягування українських сил", – пояснює Санніков у коментарі LIGA.net.

"Це відтягування уваги України на "страшилку з півночі", – згоден Лебедок. – Усі пам'ятають, чим закінчилися російсько-білоруські "навчання" у січні-лютому. Створюється атмосфера політичного нагнітання".

В Офісі президента України вважають переміщення білоруських військ на кордоні "черговим блискучим інсценуванням".

"Воно має довести росіянам, що "білоруси Лукашенка – все ще їхні брати, готові підставити плече у спробі віроломної окупації", – каже LIGA.net радник голови ОП Михайло Подоляк. Але оточення Лукашенка чудово знає настрої у власній армії та особливо у суспільстві, яке набагато адекватніше дивиться на те, що відбувається в Україні, і тому "точно розуміє всі ризики від будь-яких дій щодо втягування РБ у реальний воєнний злочин, затіяний Росією".

Лукашенко виконує домашнє завдання від Путіна, але робить це по-своєму, вважає член парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Федір Веніславський (Слуга народу).

"Він має реагувати на прохання Путіна. Але реагувати повністю він не може, тому що відкритий вступ Білорусі у війну буде для нього самогубством. Тому він ухвалює половинчасті рішення та імітує", – пояснює нардеп у коментарі LIGA.net.

Британська розвідка вважає, що раптові навчання в Білорусі не загрожують її сусідам, але Росія може використовувати їх для утримання українських військових на півночі.

ЩО ДАЛІ. Самостійний напад Білорусі малоймовірний.

"Навіть якщо взяти 20 000 українських військових, про яких як про загрозу говорить генштаб Білорусі, — Лукашенку треба надіслати разом із ССО практично всі сухопутні сили, а це строковики. Це малоймовірно", — вважає Лебедок.

Щоб білоруські війська змогли посилити Путіна, Росія має повернутися до Києва, каже військовий оглядач.

"У разі такого розкладу білоруські ССО можуть допомогти із веденням розвідки, чого РФ на західному напрямку зараз явно не вистачає, а також диверсіями на об'єктах інфраструктури", – пояснює він.

З його слів, Білорусь не вибудовувала систему збройних сил під напад. "Це мобільний спосіб ведення війни для заподіяння шкоди противнику на його території, що правильно для малих країн. Але масштабні напади не програмувалися, – каже Лебедок. – З погляду здорового глузду, для нормального нападу, захоплення та утримання сил у Білорусі недостатньо".

Білорусь може застосувати ракетні війська для ураження об'єктів інфраструктури, але у Лукашенка ракет набагато менше, ніж у Путіна.

Проте цей кейс слід розглядати як дуже небезпечний плацдарм з абсолютно небезпечними кордонами, переконаний Санніков. "Лукашенко з усіма тельбухами сидить у кремлівському сценарії", – говорить він.

Українські спецслужби активно відстежують переміщення білоруських ССО, заявив LIGA.net Подоляк. "Міжнародна спільнота виразно нагадує білорусам, чим загрожує будь-яке активне втягування в конфлікт, а керівництво Білорусі продовжує грати в потішну гру під назвою "хвіст виляє собакою", – резюмує він.

Веніславський додає, що військове командування України розуміє гіпотетичну загрозу з боку Білорусі й "там є наші сили".

"У Лукашенка кілька бригад, які можуть трохи зіпсувати нам нерви, але кардинально це нічого не змінить, – упевнений він. – Закінчиться лише тим, що загинуть кілька тисяч білоруських солдатів".

Статьи по теме
Лукашенко готує Білорусь до війни і назвав
Лукашенко готує Білорусь до війни і назвав "ворогів номер один"

У країні ведеться необхідна підготовка відповідних підрозділів, заявив Лукашенко.
03.04 — 228

Лукашенко погрожує українцям
Лукашенко погрожує українцям "втратою країни"

Диктатор знову зробив цинічну заяву.
26.02 — 1889