Контракти.ua

610  —  09.05.22
В уряді попередили про ризики інфляції
В уряді попередили про ризики інфляції

Ціни в Україні у 2022 році зростатимуть прискореними темпами. Але інфляція у 20% в умовах воєнного часу є прийнятною для уряду.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Зараз після COVID у всьому світі інфляція в принципі галопує. У країні, яка веде найбільшу на європейському континенті після Другої світової війну, повномасштабну, криваву війну проти зухвалого агресора, інфляція у районі до 20% - абсолютно прийнятна. Це нормально для воєнного часу", - сказав він.

Відповідаючи на питання про фінансування дефіциту бюджету Національним банком за рахунок викуп ОВДП, Шмигаль заявив, що НБУ у межах встановлених параметрів може це робити. "НБУ прогнозує, що до кінця року інфляція буде близько 20%, ми також з Міністерством економіки ці межі будемо дуже уважно відслідковувати", - зазначив голова уряду.

За його словами, прив'язка інфляції до курсу долара - це стереотип. "Там немає такої прямої залежності. І зафіксований курс НБУ не означає, що ми не маємо ринкового курсу і що ми його не бачимо. Ми всі чудово бачимо, що сьогодні курс коливається в районі 32-33 гривень/долар", - додав прем'єр.

Статьи по теме
ВВП України у серпні зріс на 3,5%
ВВП України у серпні зріс на 3,5%

У серпні 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 3,5% порівняно з відповідним періодом торік.
18.09 — 168

Рада підтримала збільшення бюджету на 500 мільярдів для військових потреб
Рада підтримала збільшення бюджету на 500 мільярдів для військових потреб

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про збільшення бюджету на 2024 рік на 500 млрд грн на військові потреби.
18.09 — 141

Комітет Ради підтримав підвищення податків
Комітет Ради підтримав підвищення податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради схвалив проєкт змін до Податкового кодексу. Крім населення підвищений податок платитимуть банки.
16.09 — 219