Контракти.ua

2270  —  07.05.22
Купуючи каву цих марок, ви спонсоруєте ворога: прибуток йде в Росію
Купуючи каву цих марок, ви спонсоруєте ворога: прибуток йде в Росію

На полицях українських супермаркетів досі присутні товари, прибуток від яких йде в Росію. Частина з них ховається за українськими етикетками, але кінцеві бенефіціари цих компаній – російські бізнесмени та навіть політики.

Яку каву продають в Україні, але компанії належать російським власникам – пише rbc.ua.

Ринок фасованого чаю і кави в Україні досить щільно захоплений росіянами. І якщо про марки чаю вже більшість українців обізнані, то з кавою ситуація дещо інша. До того ж замінити каву на марки світових компаній буде набагато простіше, оскільки в Україні їх набагато більше, ніж чайних.

Компанія Май Україна

Крім популярних марок чай "Майский", "Лисма", Curtis, Richard, ця компанія також виробляє в Україні продукцію Coffesso. Це мелена кава середнього цінового сегмента і кава в капсулах - для кавомашини. Варто відзначити, що ця марка не дуже поширена в українських магазинах.

А сама компанія Май Україна більше спеціалізується на чаї, який стоїть зараз на полицях практично всіх супермаркетів в країні. Належить ця фірма росіянам, які купили мальтійське громадянство – Ігорю та Ірині Лісіненко. Варто відзначити, що Ігор Лісіненко - ексдепутат Держдуми РФ від "Єдиної Росії" і засновник об'єднання депутатів-бізнесменів "Ділова Росія".

Орімі Україна

А з цією компанією все набагато складніше, бо в портфоліо цієї фірми входять улюблені напої багатьох українських кавоманів – Jardin і Жокей.

Власника Орімі Україна пов'язує з російською ідентичною компанією тільки одне прізвище - Касьяненко. Але продукція в обох компаніях - абсолютно однакова. Українська дочірня компанія "Орімі Україна" належить родичці двох російських бізнесменів Сергія Касьяненка та Олександра Євневича – Вероніці Касьяненко. Про неї даних майже немає, тільки реєстрація в Лондоні. Втім, як і у багатьох бізнесменів з РФ.

Згідно з даними YouControl, оборот Орімі в Україні становить близько 1,5 млрд гривень на рік. Чистий прибуток від продажу йде власникам компанії.

До речі, ця ж компанія виробляє такі популярні чаї як Greenfield, Tess, Принцеса Гіта, Принцеса Канді, Принцеса Нурі, Принцеса Ява.

Заборонити роботу цих компаній в Україні, дуже складно. А санкції ввести може тільки РНБО. Тому, українцям варто самостійно проявити ініціативу і бойкотувати цю продукцію.

Статьи по теме
Нафтові та газові доходи РФ знизилися за підсумками 2023 року. Bloomberg розповіло деталі
Нафтові та газові доходи РФ знизилися за підсумками 2023 року. Bloomberg розповіло деталі

Дефіцит бюджету Росії торік збільшився більше, ніж очікувалося, оскільки доходи від нафти і газу впали майже на чверть.
14.01 — 526

У РФ бум буріння нафтових свердловин, країна пристосовується до санкцій, - Bloomberg
У РФ бум буріння нафтових свердловин, країна пристосовується до санкцій, - Bloomberg

У 2023 році Росія продемонструвала рекордні обсяги буріння нафтових свердловин, що є ще одним доказом стійкості країни до санкцій країн Заходу.
12.01 — 1173

Залізничний експорт бензину із РФ в першій половині жовтня впав на 80%, - Reuters
Залізничний експорт бензину із РФ в першій половині жовтня впав на 80%, - Reuters

Заборона на експорт палива з Росії призвела до падіння залізничного експорту бензину на 80% у першій половині жовтня порівняно з аналогічним періодом вересня.
21.10.23 — 389