Контракти.ua

1203  —  05.05.22
"Збуту немає". Білоруські НПЗ після втрати українського ринку опинились на межі колапсу

Білоруські нафтопереробні заводи після втрати українського та європейського ринку працюють на половину потужності та майже повністю заповнили свої склади.

Про це повідомляє Єврорадіо. Пише biz.liga.net.

Завантаження на підприємствах мінімальні. Завод "Нафтан" у Вітебській області споживає 11 000 тонн нафти на добу, а Мозирський НПЗ – 14 000 тонн. Для Мозиря це близько 45% звичайного завантаження.

Обидва білоруських НПЗ працюють на внутрішній ринок. Нафтан експортує тільки нафтовий кокс до Китаю, "аби сплавити", а Мозирський НПЗ "проштовхує на експорт" бензин А-92 через Росію.

"Але це мізер. Товарні резервуари заповнені – ллють все прямо в цистерни на колесах", – йдеться в публікації.

"Збуту немає. За 45% завантаження ми просто небо гріємо. Склад на 97% заповнено. Щоб забезпечити внутрішній ринок, вистачить 15% від завантаження, навіть у посівну. Раніше 33% нашого виробництва працювало на Україну, ще близько 35% – на Європу. Решта як доведеться. Робота орієнтована на видобуток валюти для країни. Нині це не працює", – розказав виданню один зі співрозмовників на Мозирському НПЗ.

Як довго за таких умов білоруській владі вдасться підтримувати заводи, невідомо.

"Звичайно, білоруська влада розраховувала, що війна в Україні закінчиться незабаром, відкриється знову український ринок і заводи зможуть працювати. Тепер складно прогнозувати майбутнє білоруської нафтопереробки за відсутності реальних експортних ринків", – цитує видання оглядача нафтогазової галузі Тетяну Маньонок.

Режим Олександра Лукашенка підтримав російську війну проти України та першого ж дня перекрив постачання пального до України.

До війни Україна для Білорусі була другим найбільшим ринком збуту товарів. Для окремих ключових експортних товарів Білорусі український ринок був безальтернативним через санкції з боку ЄС.

Статьи по теме
Что будет с белорусским бензином в случае санкций - прогноз эксперта
Что будет с белорусским бензином в случае санкций - прогноз эксперта

Украине не стоит бояться угроз со стороны Беларуси относительно прекращения экспорта бензина марки А-95 в случае присоединения Киева к новым санкциям против Минска.
30.05.21 — 2742

Беларусь массово шьет маски
Беларусь массово шьет маски

Тысячи масок ежедневно выпускает фабрика в Барановичах.
19.03.20 — 2308

"Грязная" нефть из России: Беларусь заявила о потере $2 млрд

Беларусь и Россия подписали протокол о компенсации за поставки "грязной" нефти из расчета 15 долларов за баррель.  
25.02.20 — 1173