Контракти.ua

820  —  30.04.22
Євросоюз стривожений розширенням підстав для смертної кари в білорусі
Євросоюз стривожений розширенням підстав для смертної кари в білорусі

Рішення білорусі внести поправки до кримінального кодексу країни та розширити сферу застосування вищої міри покарання відкриває шлях для подальших зловживань та цілеспрямованих дій режиму проти політичної опозиції.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, яка оприлюднена сьогодні на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«28 квітня національна асамблея білорусі ухвалила поправки до карного кодексу, які передбачають застосування смертної кари за «навмисні акти тероризму», і цей крок здійснений у напрямку, що є протилежним до глобального руху за скасування смертної кари…. Ці поправки до карного кодексу надають можливості для подальших серйозних зловживань», - йдеться у документі.

Як зазначив речник ЄС, смертна кара, як така, є порушенням основоположного права людини на життя, що передбачено в Універсальній декларації з права людини, та є дуже жорстоким, нелюдським та принизливим покаранням.

В умовах білорусі багато політичних в’язнів (36) вже були засуджені або зараз засуджуються до тривалих термінів ув’язнення за положеннями кримінального кодексу про «тероризм». Багато представників демократичних сил та політичні активісти перебувають в розшуку саме за звинуваченнями у «тероризмі». При цьому багато з тих, хто отримав вирок, були засуджені в ході таємних, несправедливих та упереджених судів, часто за сфабрикованими звинуваченнями без жодного правового захисту. Всі ці люди зараз ризикують потрапити під дію статті про смертну кару.

Як зазначається у заяві, поточна політична ситуація в білорусі робить такий розвиток особливо тривожним. Євросоюз рішуче засуджує факт, що співучасть лукашенка та його готовність надавати власну територію для організації атак проти України підтримує російську військову агресію проти України.

«Режим продовжує жорстокі репресії проти власного населення. Правозахисники, журналісти та політичні активісти постають перед повністю невиправданими та дуже тривалими термінами ув’язнення. Зараз до цього додалися члени професійних спілок. Євросоюз підтверджує вимогу щодо негайного та безумовного звільнення всіх політичних в’язнів. ЄС буде продовжувати підтримувати демократичні сили країни, а також вільну, незалежну та заможну білорусь», - йдеться у заяві речника ЄС.

Як вже повідомлялося, у серпні 2020 року режим лукашенка сфальшував результати президентських виборів в Білорусі та розв’язав жорстокі репресії проти політичної опозиції та власного народу. Існування цього режиму стало можливим завдяки підтримці путінської росії, яка скористалася територією Білорусі для підготовки атаки на Україну, та 24 лютого 2022 року здійснила вторгнення з її території. Європейський Союз та міжнародне співтовариство розглядають режим білорусі як співучасника злочину росії та її агресивної війни проти України.

Статьи по теме
У Будапешті спалахнули протести з вимогою відставки Орбана через корупційний скандал – подробиці
У Будапешті спалахнули протести з вимогою відставки Орбана через корупційний скандал – подробиці

В Угорщині спалахнули протести – там вимагають відставки Віктора Орбана через корупцію в уряді.
вчера, 16:27 — 567

Латвія та Естонія пропонують повернути призов до армії членів НАТО
Латвія та Естонія пропонують повернути призов до армії членів НАТО

Два президенти країн Балтії закликали інші європейські країни зробити більше для підготовки до можливого збройного протистояння з Росією. Зокрема, розглянути всі варіанти - від призову в армію і спеціального податку на оборону до різкого збільшення військових витрат.
27.03 — 194

Росія готується до війни з НАТО, це може статися протягом 10 років, - розвідка Естонії
Росія готується до війни з НАТО, це може статися протягом 10 років, - розвідка Естонії

Росія вже готується до наступної війни. Ймовірно, йдеться про конфлікт з НАТО протягом наступних 10 років.
17.03 — 295