Контракти.ua

636  —  28.04.22
Через торгові бар'єри на зовнішніх ринках Україна втратила 3 мільярди доларів
Через торгові бар'єри на зовнішніх ринках Україна втратила 3 мільярди доларів

Через торгові бар'єри на зовнішніх ринках металопродукції-протекціоністські мита і обмеження, - Україна недоотримала $3 млрд.вона не змогла відправити за кордон 3,5 млн тонн продукції.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дослідження GMK Center.

"Введені проти України торгові бар'єри коштували всім нам до 3,5 млн т втрат продажів і виробництва сталевої продукції. Це рівносильно втраті великого металургійного заводу, на якому працювало б понад 10 тис.чол. також це означає мінус $3 млрд експортної виручки і до мінус 2% ВВП", - підкреслив директор GMK Center Станіслав Зінченко.

Найбільш масштабні по збитку серед торгових бар'єрів проти металопродукції з України - антидемпінгові мита на г/к рулон в ЄС і арматуру в Єгипті. Термін їх дії закінчується в 2022 році.

Також відчутними є спецмита США - на г/к товстолистовий прокат, г/к рулон, арматуру і труби.

При цьому протекціонізм на світових ринках тільки посилюється. Так, у березні 2022 року мита на імпорт товстолистового прокату з України продовжила Мексика. Обмеження встановлено строком на 5 років.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в ЄС значно подорожчав метал: через війну Україна не може поставляти свою продукцію на ринок ЄС, а захищені митами європейські виробники виявилися не здатні покрити потреби ринку. Зараз ЄС заговорив про скасування всіх імпортних мит на продукцію з України на рік.

Раніше Великобританія скасувала імпортні мита і квоти на всі українські товари. Такий крок дозволить Україні зберегти тисячі робочих місць, заявив президент Володимир Зеленський. В середньому імпортне мито на товари з України в Британії становило 22%.

Статьи по теме
ВВП України у серпні зріс на 3,5%
ВВП України у серпні зріс на 3,5%

У серпні 2024 року внутрішній валовий продукт України зріс на 3,5% порівняно з відповідним періодом торік.
18.09 — 168

Рада підтримала збільшення бюджету на 500 мільярдів для військових потреб
Рада підтримала збільшення бюджету на 500 мільярдів для військових потреб

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про збільшення бюджету на 2024 рік на 500 млрд грн на військові потреби.
18.09 — 141

Комітет Ради підтримав підвищення податків
Комітет Ради підтримав підвищення податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради схвалив проєкт змін до Податкового кодексу. Крім населення підвищений податок платитимуть банки.
16.09 — 224