Контракти.ua

556  —  22.04.22
Інвестори готують судові позови в очікуванні дефолту Росії, - Reuters
Інвестори готують судові позови в очікуванні дефолту Росії, - Reuters

Оскільки Росія балансує на межі історичного дефолту, у іноземних інвесторів є кілька прийнятних варіантів повернути свої гроші. Це ставка на судові позови, розрахунок на двосторонні угоди і очікування вирішення ситуації.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Іноземні кредитори, як правило, намагаються об'єднатися, щоб домовитися, звернутися до суду або, в деяких випадках, звернутися в арбітраж у разі дефолту, але західні санкції після вторгнення Москви в Україну і особливості російських суверенних облігацій ускладнюють ці варіанти в даний момент, заявили юристи.

Близько 40 млрд доларів суверенного боргу Росії, випущеного в доларах і євро, не погашені, причому близько половини цього боргу належить іноземцям. За умовами більшої частини цього боргу Москва повинна платити інвесторам у валюті, в якій номіновані облігації.

Західні санкції відрізали Москву від доступу до приблизно 300 мільярдів доларів золотовалютних резервів, які вона зберігала в зарубіжних банках

Росія каже, що у неї є гроші і вона готова заплатити, але не може цього зробити через санкції. Вона заявила, що буде використовувати свою власну валюту, якщо не зможе платити в іноземній валюті, поки його резерви не будуть розморожені.

Росія спробувала заплатити 649 млн доларів, які повинні були бути виплачені 4 квітня, за двома своїми облігаціями в рублях, а не в доларах.

Рейтингові агентства заявили, що Росія може перебувати в стані дефолту, тому що платіж повинен бути проведений в доларах або через передбачуване небажання погасити борг. S&P знизило свої рейтинги в іноземній валюті до"вибіркового дефолту".

Після того, як на початку травня пройде 30-денний пільговий період до виплати за облігаціями 4 квітня, у інвесторів буде три варіанти, сказав Денніс Храніцкі, керівник відділу суверенних судових розглядів в юридичній фірмі Quinn Emanuel.

За його словами, вони можуть почекати і подивитися, що станеться, подати позов проти Росії до суду або звернутися в арбітраж відповідно до двосторонніх договорів, які Росія уклала з десятками країн.

Статьи по теме
Financial Times: флагманський арктичний газовий проєкт Путіна втрачає клієнтів через санкції США
Financial Times: флагманський арктичний газовий проєкт Путіна втрачає клієнтів через санкції США

Росія була змушена почати зберігати газ із флагманського проєкту Володимира Путіна в Арктиці ‒ це ознака того, що західні санкції проти Москви стримують покупців.
05.09 — 164

Російське вторгнення в Україну вплинуло на економіки Східної Європи, - ЄБРР
Російське вторгнення в Україну вплинуло на економіки Східної Європи, - ЄБРР

Вторгнення Росії в Україну вдарило за вартістю суверенних позик для десяти східних членів ЄС, збільшивши вартість приблизно на піввідсотка від початку війни.
15.05 — 318

Китай і Росія переходять на підпільні платежі через відмову банків від угод, - Reuters
Китай і Росія переходять на підпільні платежі через відмову банків від угод, - Reuters

Великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, пов'язаних із Росією. Деякі китайські компанії звертаються до підпільних каналів фінансування, таких як валютні брокери на кордоні та навіть до забороненої криптовалюти.
29.04 — 370