Контракти.ua

502  —  21.04.22
Наступний опалювальний сезон Україна пройде без російських енергоносіїв
Наступний опалювальний сезон Україна пройде без російських енергоносіїв

Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв.

Про це повідомляє Міненерго.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, перше, що треба зробити, – зупинити війну, а для того, щоб її зупинити, потрібно перекрити росії вентиль її фінансування.

«Це можна зробити, перекривши вентиль її фінансування. Для цього ЄС потрібно відмовитися від купівлі російських енергоресурсів. Ембарго на імпорт вугілля – перший, але недостатній крок. Це лише 4 млрд євро, між тим як газ та нафтопродукти коштують більше 87 млрд євро на рік для Європи», – зазначив Галущенко.

Одним із засобів позбутися енергетичної залежності від росії також стане експорт української електроенергії до європейських країн, який ми зможемо розпочати завдяки об’єднанню з ENTSO-E, переконаний міністр енергетики України.

«Але завданням №2 є забезпечення стабільного проходження наступного опалювального сезону – 2022/2023. Він буде відрізнятися від всіх попередніх. Не тільки для України, але й для всієї Європи. Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв», – підкреслив він.

Адже навіть транзит газу Україною росіяни використовують для шантажу: «У період найбільшого зростання цін на ринках Європи у жовтні-грудні середньомісячний транзит газу з рф до ЄС був на 17% нижчим, ніж у січні-серпні. Це ще раз довело, що газогони, які будує рф, мають не економічну мету».

Галущенко наголосив, що цього опалювального сезону Україна вже диверсифікувала постачання вугілля – більш ніж половина імпортованого під час ОЗП 2021/2022 вугілля надійшла морем – з листопада 2021 року надійшло 18 суден (1,424 млн тонн).

«На наступний сезон – будемо відпрацьовувати логістику вже у плановому режимі. Крім цього, разом з нашими західними партнерами розробляємо механізми диверсифікації джерел та постачання енергоносіїв до Європи», – додав міністр.

Статьи по теме
Україна готова до опалювального сезону на 60%
Україна готова до опалювального сезону на 60%

В Україні стан підготовки до опалювального сезону сягає 60%.
30.07.23 — 399

Взимку Київ може залишитися без тепла на кілька днів або тижнів
Взимку Київ може залишитися без тепла на кілька днів або тижнів

Цієї зими багатоквартирні будинки у Києві можуть залишитися без опалення на кілька днів чи тижнів.
22.10.22 — 563

Україна готова до опалювального сезону на 60%
Україна готова до опалювального сезону на 60%

Запаси газу в українських сховищах перевищили 12 мільярдів кубометрів, на складах ТЕС і ТЕЦ  накопичено 1,83 млн тонн вугілля від запланованих 2,5 млн тонн.
04.08.22 — 442