Контракти.ua

7160  —  21.04.22
Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте рецепт
Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте рецепт

Скоро в Україні святкуватимуть Великдень, одним з атрибутів якого будуть солодкі, смачні, ароматні паски. Рецептів - безліч, і ми пропонуємо вам найкращі. Сама берегиня української кухні Дарія Яківна Цвєк називала таку паску "Секретною", а в книжках вона називається "Баба Святкова".

Як приготувати смакоту - читайте нижче в матеріалі rbc.ua.

Інгредієнти на 10 пасок діаметром 11 см:

  • борошно - 1 кг
  • молоко - 2 склянки (400 мл)
  • жовтки - 10 шт.
  • дріжджі - 100 г
  • вершкове масло - 200 г
  • цукор - 250 г
  • ванільний цукор - 20 г
  • родзинки - 200 г
  • сіль - 1/2 ч. л.
  • цедра лимона (за бажанням) - 1/2 шт.

Покрокове приготування паски

Готуємо опару, або розчину (як говорить пані Дарія). До теплого молока додаємо живі дріжджі. Від загальної маси цукру додаємо 1 ст. л. і все ретельно перемішуємо.

Із загальної маси просіяного борошна додаємо 3 ст. л. Ретельно перемішуємо, накриваємо рушником і лишаємо в теплому місці на 15-20 хвилин.

Коли розчина активувалася, можна готувати далі. З'єднуємо жовтки з цукром, ванільним цукром, сіллю. Перемішуємо до однорідності. Додаємо розтоплене (не гаряче) вершкове масло. Перебиваємо до однорідності.

З'єднуємо нашу здобу з опарою, ретельно перемішуємо. В декілька етапів додаємо просіяне борошно.

Тісто має бути м'яке, борошно при вимішуванні більше не додаємо. Коли тісто частково вимішене, додаємо родзинки. Якщо тісто надто липне, можне змастити руки олією.

Статьи по теме
Не тільки паска та яйця: що готували та як святкували Великдень наші предки
Не тільки паска та яйця: що готували та як святкували Великдень наші предки

Великдень в Україні міцно асоціюється з кошиком, який несли до церкви та в якому обов'язковою була паска та крашанки. Також кладуть ковбасу, гілочки зелені, дехто - вершкове масло, зроблене власноруч. Але у давнину на Великдень на стіл ставили не тільки освячений обрядовий хліб та яйця, а й багато ще цікавих страв.
30.04 — 224

Традиції та прикмети на Великдень 2024: що можна і не можна робити
Традиції та прикмети на Великдень 2024: що можна і не можна робити

Традиції, звичаї та прикмети Світлого Христового Воскресіння.
30.04 — 378