Контракти.ua

1853  —  18.04.22
Скільки коштує ракетний крейсер типу "Москва" який потопив український "Нептун"
Скільки коштує ракетний крейсер типу

Флагман Чорноморського флоту РФ, той самий "руській воєний корабель", пішов на дно.

Після того, як Кремль офіційно визнав, що ракетний крейсер "Москва" затонув, що стало закономірним результатом пусків з українського берегового ракетного комплексу "Нептун", одним з цікавих питань залишається розмір збитків. Пише УНІАН. 

Деякі видання вже назвали свою цифру, мовляв, коштував він лише 750 млн доларів. Чому лише, бо розмір збитків у реальності значно, у десятки разів, більший.

Звісно є велика кількість методологій розрахунку збитків. Є усілякі амортизації, усушки, утрушування та інші речі, які впливають на вартість майна. І для спущеного на воду у 1979 році цивільного судна вони можуть бути справедливими. Водночас коли мова йде про точно такий 43-річний, але вже військовий корабель - починають грати зовсім інші фактори.

Ракетний крейсер як бойова одиниця

Ракетний крейсер "Москва", в першу чергу, відігравав величезну роль у бойових можливостях Чорноморського флоту РФ. Його першочерговою задачею, як бойового корабля, було знищення авіаносних груп противника, як мінімум, у зоні Середземного моря.

Для цієї місії крейсер проекту 1164 "Атлант" взагалі і створювався. Для чого був озброєний 16 протикорабельними ракетами П-500, а згодом П-1000, які могли оснащуватись ядерними бойовими частинами.

Не в "сценарії" Третьої світової війни головна роль "Москви" зводилась, що не менш важливо, до корабля управління. На крейсері штатно розміщувався командувач флотом чи угрупування зі штабом. А в їх розпорядженні був потужний набір сенсорів об’єднаних в автоматизовану систему бойового управління та автоматизований комплекс зв’язку для видачі команд на інші кораблі та літаки.

Але тепер у бойових порядках Чорноморського флоту РФ з’явився пробіл, компенсувати який немає чим. На роль флагмана лише формально, без можливості виконання ролі командного корабля, може претендувати один з трьох фрегатів 11356Р, які почали спускати на воду з 2010 року.

Тобто для адекватної оцінки збитків необхідно оцінити вартість рівнозначної заміни ракетному крейсеру "Москва".

Аналог ракетного крейсера "Москва"

Повторити зараз "Москву", один в один, російський оборонно-промисловий комплекс не може - бо це були штучні вироби, розробка та виробництво всіх складових яких залишилось у СРСР.

Тому, звісно, мова може йти лише про створення сучасного аналога. І єдиним із всіх існуючих в РФ нарисів кораблів аналогічного класу є атомні есмінці проекту 23560 "Лидер". "Головний калібром" цього есмінця мають бути 64 універсальних пускових шахт для "Калібрів", "Оніксів" та гіперзвукових "Цирконів".

Але далі картинок, макетів, епітетів в стилі "аналоговнет" та обіцянок у 2020 почати будівництво першого з дев’яти кораблів через два роки - мова так і не пішла. І причина цьому максимально проста - ціна. Бо в самій РФ орієнтовну вартість одного ракетного есмінця "Лідер" оптимістично оцінили у 1,5 млрд доларів.

Ця сума виглядає більш ніж заниженою через те, що значно простіші, неатомні, відпрацьовані та дійсно масові у виробництві (спущено на воду 70 одиниць) американські ракетні есмінці класу Arleigh Burke коштують 1,8 млрд доларів за одиницю (за цінами 2012 року).

А у випадку з російським проектом "Лідер" необхідно додати ще кошти на реальну розробку. І тому вартість компенсації прямих збитків для Кремля від втрати крейсера "Москва" становить не те що 750 млн доларів, а й навіть не 1,5 млрд доларів, а у рази більше. І це навіть без урахування того, що навіть теоретична можливість російського оборонно-промислового комплексу створити "Лідер" - мінімальна через санкції та технологічне ембарго.

Також буде справедливим додати і непрямі збитки, які були завдані ударом "Нептуна" по ВМС рашистів.

Ракетний крейсер "Москва" був флагманом Чорноморського флоту РФ. І його знищення для всієї історії російський ВМС - величезний репутаційний удар. Для розуміння історичного масштабу, то такі події відбуваються у світі десь раз на 50-100 років та потім похвилинно розбираються істориками.

Вони також мають величезний моральний вплив та непіднімним тягарем лягають на військове керівництво. Наприклад, знищення британцями флагмана Крігсмаріне лінкора "Бісмарк" у 1941 році зумовило припинення будь-яких масштабних дій надводного флоту Третього Рейху до кінця війни взагалі.

В цих умовах реальні збитки РФ від втрати ракетного крейсера "Москва" - стануть зрозумілими лише після перемоги України.