Контракти.ua

3585  —  16.04.22
Вербна неділя: як правильно святити вербу
Вербна неділя: як правильно святити вербу

Освятити вербу можна не лише у церкві, а й удома.

17 квітня християни східного обряду відзначатимуть Вербну неділю – свято, присвячене входу Ісуса Христа до Єрусалиму. Його традиційно відзначають за тиждень до Великодня. Одним з основних атрибутів свята є верба, яку у цей день прийнято освячувати у церкві. Пише ZN.

Як святити вербу в церкві

Освячення верби відбувається за день до свята, у суботу. Освячення відбувається під час служби, гілочки роздають віруючим, які після цього до закінчення служби стоять з ними та запаленими свічками.

Освячення відбувається також у неділю, коли служить Літургія Івана Златоуста. Ці гілочки прийнято зберігати весь рік, до наступної Вербної неділі.

Як освятити вербу вдома

Оскільки наша країна живе в умовах війни, не завжди відвідування храму є безпечним. Освятити вербу можна і вдома.

Для цього необхідно купити або зрізати гілочки верби, окропити їх святою водою і від щирого серця зачитати: «Освячую верби ці Благодаттю Всесвятого Духа та окропленням вод цих священних в ім'я Отця, Сина та Святого Духа. Амінь!».

Як зберігати освячену вербу

Зберігати освячену вербу у воді не прийнято, інакше вона зацвіте. Якщо верба проросла або зацвіла, це вважається доброю прикметою. Але верба, яка цвіте, довго не простоїть - її потрібно буде пересадити, відповідно, житло залишиться без оберегу.

Освячена верба без води простоїть цілий рік. Її необхідно зберігати за іконами – можна у вазі, можна просто прикріпивши до стіни.

Якщо ж старі гілочки пустили молоді пагони, їх потрібно посадити у землю. Але, за прикметами, робити це у своєму саду не можна. Відросток слід посадити у лісі або біля річки.

Статьи по теме
Синоптик назвала регіони, де буде найтепліше та найхолодніше в Україні 4 квітня
Синоптик назвала регіони, де буде найтепліше та найхолодніше в Україні 4 квітня

Вербний тиждень буде в Україні вологим, аж до Вербної неділі, та переважно холодним. У вівторок, 4 березня, найтепліше буде на сході.
04.04.23 — 873

Вербна неділя: Чи повернется весняна погода до України після похолодання — прогноз
Вербна неділя: Чи повернется весняна погода до України після похолодання — прогноз

Вхід Господній до Єрусалиму або як у народі називають цей день — Вербна неділя у 2023 році відзначається 9 квітня й на більшій території України у цей день погода тільки почне приходити до тями після похолодання.
26.03.23 — 1078

На Вербну неділю в Україні несподівано вдарить мороз: де буде найхолодніше
На Вербну неділю в Україні несподівано вдарить мороз: де буде найхолодніше

Після нетривалого тепла в Україну знову повертається холодна погода. Святкова неділя, 17 квітня, обіцяє бути прохолодною і вітряною, можливі опади. У Києві температура також різко впаде.
17.04.22 — 3120