Контракти.ua

3164  —  16.04.22
Найкраща паска на Великдень: 2 рецепти ніжної здоби
Найкраща паска на Великдень: 2 рецепти ніжної здоби

Жоден Великдень не обходиться без ніжних солодких пасок з глазур'ю.

Солодка і ніжна паска є традиційною стравою на Великдень. Навіть під час війни українці готують цю здобу вдома, адже без неї уявити Великдень просто неможливо. УНІАН зібрав 2 нескладних і дуже смачних рецепти паски до 24 квітня.

Раніше УНІАН розповідав як готується сирна паска і яка випічка на Великдень, крім пасок, може бути на святковому столі.

Традиційний Великдень з дріжджами

  • Борошно - 1 кг.
  • Яйця - 5 шт.
  • Молоко - 500 мл
  • Ізюм - 250 г.
  • Вершкове масло - 200 г.
  • Цукор - 300 г
  • Сухі дріжджі - 12 г.
  • Ванільний цукор - 1 ч. л.
  • Сіль - 0,25 ч. л.

Для глазурі:

  • Яєчний білок - 1 шт.
  • Лимонна кислота - 0,5 ч. л.
  • Цукрова пудра - 120 г.

Яйця і масло заздалегідь дістати з холодильника і остудити до кімнатної температури. Половину молока нагріти приблизно до 40 градусів. Змішати половину борошна з дріжджами, залити теплим молоком і залишити опару в теплому місці на 30 хвилин.

Яйця збити з цукром і ванільним цукром до пишної світлої маси. Вмішати збиті яйця в опару. Руками вмішати в тісто сіль і розм'якшене масло. Просіяти другу половину борошна і замісити однорідне тісто. Прибрати в тепле місце на годину - воно повинно вдвічі збільшитися в розмірах.

Ізюм залити гарячою водою на 15 хвилин, щоб він розбух. Висушити і обваляти родзинки в борошні. У тісто вмішати родзинки і залишити тісто ще на 10 хвилин. Форми для запікання змастити маслом і наповнити на третину. Випікати паски 1 годину при 180°.

Для глазурі збити всі інгредієнти міксером. Трохи остудити паски і відразу полити глазур'ю.

Рецепт паски без дріжджів

  • Борошно - 350 г.
  • Кефір або кисле молоко - 300 мл.
  • Вершкове масло - 100 г.
  • Сода - 1 ч.л. (або 4 ложки розпушувача).
  • Ізюм - 100 г.

Цедра одного лимона.

Для глазурі:

  • Цукрова пудра - 100 г.
  • Вершкове масло - 2 ст. л.
  • Лимонний сік - 3 ст. л.

Ізюм промити, обсушити і присипати борошном. Просіяти борошно. Дрібно натерти цедру. З'єднати кефір з содою або розпушувачем. Масло розтопити, додати в нього цукор, цедру лимона і ванільний цукор за смаком. У масляну суміш влити кефір з содою, перемішати. Всипати борошно, додати родзинки і замісити тісто.

Формочки для випікання змастити маслом і наповнити на 2/3. Готові паски злегка остудити і дістати з форм. Для глазурі розтопити вершкове масло, додати цукрову пудру і лимонний сік. Заважати ложкою, поки глазур не загусне, і відразу нанести на паски.

Статьи по теме
Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь
Паска від Лілії Цвіт: давній рецепт господинь

Класична паска від Лілії Цвіт.
04.05 — 240

Паска, панетоне, коломба: головні відмінності великодньої випічки
Паска, панетоне, коломба: головні відмінності великодньої випічки

Напередодні Великодня окрім традиційної паски на полицях магазинів можна знайти панетоне та коломбу. Ця святкова випічка популярна в багатьох країнах, але її рецепт дещо відрізняється від українського.
03.05 — 244