Контракти.ua

1976  —  14.04.22
Якщо більшість ченців перейде до ПЦУ, для держави не проблема передати лаври їм – Епіфаній
Якщо більшість ченців перейде до ПЦУ, для держави не проблема передати лаври їм – Епіфаній

Українські Лаври – це майно держави, яким монастирі Московського патріархату в Україні володіють за договором. Тож якщо більшість ченців цього патріархату вирішить перейти до ПЦУ, для держави не буде проблемою передати їм зокрема Києво-Печерську Лавру.

Як повідомляє Укрінформ, про це в інтерв’ю LB.ua заявив Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

«Лаври як такі є надбанням українського народу. Це - майно, яке належить Українській державі. І ним розпоряджається уряд України. Але інше питання, що цими лаврами володіють - на умовах договору - монастирі Московського патріархату в Україні. Але також нам відомо, що в цих монастирях є значна кількість монахів, які підтримують ідею переходу до Православної церкви України. Якщо ця критична маса ченців набереться і вони приймуть рішення (про перехід до ПЦУ – ред.), то для держави не буде проблемою передати право займати лавру їм», - сказав Епіфаній.

Водночас Глава ПЦУ додав, що, за його інформацією, в Києво-Печерській лаврі кількість ченців, які порушують питання перед своїм керівництвом щодо ухвалення якогось рішення, вже наближається до половини.

«Коли буде абсолютна більшість, вони приймуть рішення перейти, доєднатися, а оскільки це майно належить державі, то держава переукладе договір чи якимось іншим чином розв'яже це питання», - зазначив владика.

Як повідомлялося, народний депутат Інна Совсун (фракція «Голос») зареєструвала у парламенті законопроєкт про заборону в Україні Російської православної  церкви.

Статьи по теме
Релігійний нацизм: ПЦУ про наказ РПЦ називати війну в Україні
Релігійний нацизм: ПЦУ про наказ РПЦ називати війну в Україні "священною"

Російський режим перебуває в перехідному етапі від фашизму до нацизму радянського типу.
31.03 — 199

ПЦУ вилучила із церковного календаря день пам'яті князя Олександра Невського: що з ним не так
ПЦУ вилучила із церковного календаря день пам'яті князя Олександра Невського: що з ним не так

Образ Олександра Невського окупанти використовують у пропагандистських цілях. А згадки про його "праведне" життя викликають сумнів.
04.02 — 264

Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ
Закон про мобілізацію: депутатів можуть позбавити броні – ЗМІ

Депутатів Верховної Ради можуть залишити без броні від мобілізації.
14.01 — 1645