Контракти.ua

1302  —  09.04.22
Гордість за державу відчувають 80% українців
Гордість за державу відчувають 80% українців

Гордість за державу сьогодні відчувають 80% українців.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 6 квітня.

Результати опитування зафіксували значне зростання почуття гордості за Україну серед респондентів. Якщо у серпні 2021 року 34% опитаних зазначали, що відчувають гордість за державу (тоді переважала емоція суму щодо України), то сьогодні це відчуття є домінуючим (80%).

Сум щодо України відчувають 32% опитаних, радість – 20%, страх – 16%, гнів – 11%, зацікавленість – 6%.

Сьогодні такі емоції як байдужість та сором щодо України практично відсутні у респондентів.

Емоція гордості за Україну є домінуючою серед усіх респондентів, незалежно від віку чи регіону проживання. Радість дещо більше відчувають жителі центру країни (період опитування збігається з визволенням від російських військ центральних областей). Також радість більш поширена емоція щодо України серед молоді. Водночас страх за Україну сьогодні найчастіше фіксується серед жителів сходу.

Від серпня 2021 року значно зросла кількість опитаних, які самоідентифікують себе як громадяни України (з 75% до 98%) та як "європейці" – з 27% до 57%.

Натомість усе менше респондентів говорять про себе як про "радянську людину", їхня кількість зменшилась з 21% до 7%. Також фіксується абсолютно високий рівень місцевого патріотизму.

Громадянська самосвідомість сьогодні домінує в усіх вікових та регіональних групах. Щодо проєвропейської самоідентифікації, то практично відсутні відмінності у вікових фракціях. Водночас фіксуються певні різниці по макрорегіонах: європейська ідентифікація дещо більше переважає на заході та у центрі. Прорадянська ідентичність відносно частіше серед найстарших, зазначають соціологи.

В опитуванні взяли участь 1200 жителів України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,8%.

Статьи по теме
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 442

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 491

Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло
Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло

Його прогнозують в окремих регіонах.
08.02 — 463