Контракти.ua

4683  —  03.04.22
Внаслідок газової угоди Німеччина потрапила в пастку путіна - ЗМІ
Внаслідок газової угоди Німеччина потрапила в пастку путіна - ЗМІ

Минув місяць з лишком після історичної промови канцлера ФРН Олафа Шольца в Бундестазі, в якій він констатував «зміну часів» через війну росії проти України, а Німеччина знову потрапляє в пастку путіна.

Про це йдеться у статті в німецькому виданні t-online, передає Укрінформ.

«Путін не відступився. Він все ще вимагає того, що хотів забезпечити тиждень тому: Захід має підтримувати курс рубля, оплачуючи імпорт газу», - констатує автор.

Розмовами про платежі – чи то в рублях, чи то в євро - президент росії лише дав канцлеру Шольцу можливість зберегти обличчя, переконана автор Неле Беренс. Якщо Шольц прийме пропозицію путіна, нарешті стане зрозумілим: німецький канцлер дозволив себе шантажувати.

«Що ще гірше, він демонструє слабкість перед путіним Німеччини, до якої російський президент не має нічого, крім презирства», - йдеться у статті.

ЇЇ автор стверджує, що путін отримує саме те, що хоче, адже від самого початку його план полягав у тому, щоб німецькі імпортери зберігали євро в російському банку та обмінювали їх на рублі, щоб оплатити свої рахунки. Водночас росія отримує свіжу іноземну валюту, за яку вона може купувати такі товари, як мікрочіпи або зброю в третіх країнах, таких як Китай чи Індія. Тож якщо Шольц відповість на вимогу путіна – а зараз усе вказує саме на це, Німеччина допоможе росії пом’якшити наслідки західних санкцій.

«Це означає розрив із західними партнерами», - попереджає автор.

Насправді, припускає Беренс, справжня мета останньої газової угоди з рф полягає в тому, щоб відчути, наскільки єдиним є Захід – і наскільки великою є жертва, яку готова принести Німеччина.

Протягом тижнів, нагадує автор, західні партнери намагалися переконати уряд ФРН ввести жорсткіші санкції проти росії. Тепер Шольц має вирішити, яке місце займе Німеччина: чи є вона провідною силою в сильному ЄС чи є лише нешкідливим моралістом, який ухиляється від неприємних наслідків?

Одне можна сказати напевно: якщо Німеччина дозволить диктувати своїй політиці страху, путін використовуватиме цю карту як важіль не востаннє. Ймовірно, таким чином він спробує зламати й подальші санкції.

З іншого боку, якщо Німеччина не адаптує своїх платежів до російських ідей, канцлер ризикує процвітанням цілих поколінь у Німеччині. Страх видається виправданим. І все ж це не повинно засліпити німців, йдеться у статті. Наразі у путіна мало інших джерел доходу, ніж експорт енергії, а його найважливішим партнером поки що є Захід.

Зараз Німеччина має обирати між двома поганими варіантами: короткостроковим ризиком величезної економічної кризи, якщо росія фактично припинить поставки газу, або довгостроковим ризиком стати заручником безжального автократа і тим самим послабити власних партнерів, резюмує автор.

Як повідомляв Укрінформ, 31 березня путін підписав указ, який регулює торгівлю газом з "недружніми" країнами тільки за російські рублі. За словами путіна, для оплати газу західні країни мають відкрити рублеві рахунки в російських банках. Відмову покупців газу з "недружніх" країн оплачувати їх у рублях росія вважатиме порушенням контрактів.

За даними ЗМІ, уповноваженим банком для відкриття рублевих рахунків призначено "Газпромбанк".

Статьи по теме
Росія скорочує експорт скрапленого нафтового газу через санкції країн Заходу, - Reuters
Росія скорочує експорт скрапленого нафтового газу через санкції країн Заходу, - Reuters

Найбільша нафтохімічна компанія "Сибур" скорочує експорт скрапленого нафтового газу з балтійського порту Усть-Луга через брак газовозів на тлі санкцій.
28.01 — 414

Ізраїль готовий затопити тунелі ХАМАС морською водою, - WSJ
Ізраїль готовий затопити тунелі ХАМАС морською водою, - WSJ

Армія Ізраїлю розглядає ідею затоплення тунелів терористичного угруповання ХАМАС у Секторі Газа морською водою. Для здійснення задуманого ЦАХАЛ вже встановив відповідне обладнання.
05.12.23 — 1720

ХАМАС втратив контроль над Сектором Гази, терористи тікають на південь – міністр оборони Ізраїлю
ХАМАС втратив контроль над Сектором Гази, терористи тікають на південь – міністр оборони Ізраїлю

Ізраїльська армія продовжує виконувати поставлені завдання.
15.11.23 — 1108