Контракти.ua

1586  —  29.03.22
Перші грози та спека до +33: яка погода буде в Україні у квітні
Перші грози та спека до +33: яка погода буде в Україні у квітні

Уже за кілька днів в Україні настане квітень, який буде вкрай мінливим - то похолодання, то різке потепління, а також очікуються перші грози.

Realist з'ясував, коли прийде тепло й яка очікується погода в другому місяці весни. Пише "Апостроф".

Дані Укргідрометцентру

За словами синоптиків, квітень буде теплішим і сухішим за середньостатистичний. Середня місячна температура становитиме 9-13 градусів тепла (на 6-8 градусів тепліше, ніж у березні), у Карпатах 6-8 градусів тепла, що на 1-1,5 градуса вище норми.

Опади за місяць будуть у межах 22-40 мм, у Карпатах 45-77 мм, у східних, південно-східних, Сумській, Полтавській областях та у Криму в межах норми, на решті території 70-79% норми.

"На початку квітня 2022 року в Україні очікується коливання температури повітря на 2-4 градуси вище за норму,- каже Тетяна Адаменко. -З підвищенням температури вдень до +12-17, на півдні до +20-22 градуси, до прохолодних днів з нічними температурами мінус 0-2 градуси. Під час похолодань у квітні майже щороку бувають заморозки, які можуть сягати 5-10 градусів, на північному сході 10-15 градусів, на південному узбережжі Криму - 4-6 градусів", - повідомила начальниця агрометеорології Тетяна Адаменко.

Загалом у квітні бувають і морози, наприклад, бувало й до -16 градусів, а в Карпатах та на північному сході до -22 градусів. Однак, у цьому році такі аномалії навряд чи будуть спостерігатися. Абсолютний максимум температури у квітні – 33 градуси тепла, у Карпатах – 22 градуси тепла.

Що кажуть погодні сайти

Узагальнені прогнози свідчать, що погода у квітні буде не тільки теплою, а й контрастною: десь тепло, а десь прохолодно або ж і зовсім холодно. На початку місяця імовірний мокрий сніг. Окрім цього, досить нестандартною погода буде на півдні України: у південних приморських регіонах може бути холодніше, ніж у східних та центральних.

Західні регіони

Для Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей квітень розпочнеться з дощів та продовжиться холодами, адже туди завітає циклон із півночі. Холодні зливи з можливим мокрим снігом пройдуть через північні Волинь та Рівненщину, потім зрушать південніше, аж до Буковини та Хмельниччини.

З 3 по 5 квітня відбудеться похолодання до +2-3 градусів, а вночі можуть бути заморозки. На відміну від інших, Закарпатську область захистять від холоду Карпатські гори, але першого тижня і там очікуються зливи. Після 10 квітня погода покращиться, але справжнього тепла не буде весь місяць. Вдень сонце прогріє повітря до +15-16 градусів, а вночі температура може опускатися до +4-7 градусів тепла. Друга половина квітня буде із значними опадами, після 25-го можливі сильні дощі з першими весняними грозами.

Північні регіони

Волинська, Рівненська, Житомирська, Чернігівська, Київська, Сумська області будуть змушені ще потерпіти холодну погоду. З 2 по 4 квітня погода буде майже зимовою: вдень 0+2 тепла, на Волині, у Рівненській та Житомирській областях нічні морози до -5 градусів. Дощі з мокрим снігом пройдуть скрізь, а на Сумщині сніг може навіть укрити землю.

Однак, холоди відступлять на свято Благовіщення (7 квітня) або наступного дня. Потепління буде різким, за добу-дві температура підніметься на 10-12 градусів або й більше. До травня температура буде приблизно однаковою: вдень +12-15 тепла, вночі 5-7 тепла. Проте сонце буде рідко з'являтися. А от дощі, навпаки, зачастять, у середньому через два дні на третій. Після 20 квітня можливі грози.

Центральні регіони

У центральних областях - Вінницька, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська, Дніпропетровська - на початку квітня холоди прийдуть лише на Вінничину та Черкащину. Ймовірні помірні опади у вигляді дощу. На початку місяця похолодання на 3-5 градусів до 8-10 тепла. На щастя, вже з 5-7 квітня тепло повернеться: температура вдень підвищиться вдень до 15-17 градусів тепла, уночі – до 8-10 тепла. Така погода протримається у центрі України до 24-25 квітня, потім потеплішає до +20 градусів, а дощі припиняться.

Східні регіони

Найтепліше у квітні виявиться у Харківській, Луганській та Донецькій областях. Температура утримається в межах +15-17 градусів тепла вдень та +8-10 уночі. Лише з 4 по 6 число похолодає вдень до +8-10 градусів та пройдуть дощі, на Харківщині – зливи. Загалом погода очікується "рівною" та теплою з невеликими опадами. До кінця місяця прийде справжнє весняне тепло - можна буде навіть зняти набридлі курточки.

Південні регіони

Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області та Крим у цьому році далеко не першими отримають порцію весняного тепла. Одещина виявиться найпрохолоднішою областю – в середньому за місяцем +14-15 градусів вдень. На 1-2 градуси буде вищою температура у Херсонській та Миколаївській областях. Найтепліше буде у Запорізькій області та у Криму, але денні температури перевищать +20 градусів лише після 25 квітня. До цієї дати стовпчик термометра показуваме не вище +17-18 градусів. Опадів на півдні країни прогнозується небагато.

Погода на Великдень

У цьому році святкування Великодня за східним обрядом припадає на 24 квітня (за західним на 17 квітня). У цей день очікується дощова погода, а подекуди й грози. Опади з громом і блискавкою пройдуть на заході країни і поступово слабшатимуть при просуванні на схід. На Харківщині, Луганщині та Донбасі погода на Великдень очікується похмурою, але без дощу.

Статьи по теме
Якими будуть майбутні зими через зміни клімату
Якими будуть майбутні зими через зміни клімату

Наслідки глобального потепління вже відчутні і в Україні.
24.04 — 356

Синоптики попереджають про сильні заморозки: де чекати зниження температури
Синоптики попереджають про сильні заморозки: де чекати зниження температури

23 квітня, на українців чекає хмарна погода, а подекуди навіть підморозить.
23.04 — 248

Грозові дощі, заморозки та похолодання: 22 квітня погода в Україні остаточно зіпсується
Грозові дощі, заморозки та похолодання: 22 квітня погода в Україні остаточно зіпсується

Синоптики попередили про погіршення погодних умов.
22.04 — 194