Контракти.ua

6786  —  26.03.22
У ПЦУ запропонували рішення для прихильників «руського міра» з московського патріархату
У ПЦУ запропонували рішення для прихильників «руського міра» з московського патріархату

Православна церква України відкрита до діалогу з УПЦ МП, і її предстоятель та архієреї повторюють це протягом існування і всі три місяці війни. Утім, для людей, які не можуть зважитися на приєднання, у майбутньому можливі варіанти.

Про це під час закритої дискусії «Доля моспатріархату в Україні» сказав речник ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми повторювали це і вустами наших архієреїв, і вустами предстоятеля і протягом трьох років, і останніх трьох тижнів. Православна церква України відкрита до діалогу, вона чекає співбратів, готових приєднатися. Ми бачимо, що з боку московського патріархату є страх. Невпевненість, чим це все закінчиться: "А якщо закінчиться поразкою України, то що буде з нами?". За те, що вони не підтримали москву, як вона від них очікувала. По-друге, є інерція. Тому що набагато простіше намагатися повернути себе у психологічно-комфортний стан до 24 лютого цього року і очікувати, що після завершення війни усе десь більш-менш повернеться туди, де воно було раніше. От, власне, отакий страх і така невпевненість провокують інерцію, небажання щось вирішувати. І чим вище є щабель керівництва, тим менше є готовності і бажання щось робити», – сказав Євстратій,

Владика також зауважив, що ключова проблема в тому, що справді в середовищі московського патріархату є відсоток людей, які залишаються впевненими, що русский мир – це добре, що Москва – це єдине святе місце, куди треба звертати свої голови, навіть якщо звідти летять ракети.

Для такого прошарку, на думку єпископа, також є рішення.

«Врешті-решт Україна – демократична країна, у нас є понад 50 релігійних об’єднань, зареєстрованих в Україні. Ну, буде існувати десь на рівні між старообрядцями і російською закордонною церквою з центром в Одесі під головуванням митрополита Агафангела Пашковського, ну, буде існувати якийсь екзархат московського патріархату в Україні. Хоча якщо ми будемо стежити добре за подіями в самій росії після її поразки у війні і очікуваної зміни політичного керівництва, то що буде з московською патріархією, особисто патріархом кірілом, – це ще велике питання...», – зауважив Євстратій.

Міркуючи про долю МП, владика запропонував також ще один вихід.

«В московському патріархаті є випадки, коли на одній території співіснують навіть три юрисдикції. Сама московська патріархія, РПЦЗ (Закордонна церква) і Автокефальна церква в Америці. І вони співіснують і вони співслужать. Але, наприклад, чому не може бути з тих, хто не готовий безпосередньо інтегруватися в Православну церкву України, утворити в ПЦУ щось на кшталт такого автономного утворення, як РПЦЗ існує в рамках московського патріархату?» – запропонував речник ПЦУ.

Він додав, що в межах «тих єпархій, парафій і монастирів московського патріархату складеться така думка, що вони не готові інтегруватися безпосередньо в структуру Православної церкви України, але хочуть бути в єдності української автокефалії і власне послідувати Томосу і всьому об’єднавчому процесу і зберегти, скажімо там, умовно або на якийсь перехідний період і т.д., свою структуру, але в рамках ПЦУ, то можна це розглянути. Скажімо, у них буде митрополит Онуфрій як голова синоду, у них буде свій автономний синод, який складатиметься з їхніх єпархій, єпархіальних структур і т.д., які будуть паралельно співіснувати, співслужити, але зберігати якусь канонічну і юридичну автономію. Я думаю, це може розглядатися

Докладніше читайте у матеріалі за посиланням.

Статьи по теме
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні
Температура впаде на 4-7 градусів: названа дата різкого похолодання в Україні

Сьогодні та завтра в Україні ще буде тепло.
14.02 — 389

В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика
В Україні очікується майже +20: погода на тиждень від синоптика

Погода в Україні 14 лютого 2024 спрогнозована тепла.
12.02 — 449

Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло
Потепління до +20: синоптики попередили про аномальне тепло

Його прогнозують в окремих регіонах.
08.02 — 428